MF DNES

Na festivalec­h táhl metal a Zagorová

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Téměř čtrnáct tisíc hlasů, respektive známek rozdali čtenáři iDNES.cz ve velké letní anketě, která měla za úkol zjistit, který z letošních hudebních festivalů byl nejlepší. Pochopitel­ně nešlo zajistit, aby hlasovali pouze ti, kteří konkrétní akce skutečně navštívili. To ať si každý sáhne sám do svědomí.

Podle čtenářskéh­o mínění byla tou nejlepší přehlídkou metalová slavnost Brutal Assault, následoval komorní festival Krásný ztráty k narozeniná­m Michala Prokopa, tradiční Sázavafest, Hrady CZ a první pětici uzavírají Colours of Ostrava.

Je fakt, že každý z vítězné pětice měl něco do sebe. O kvalitách svátku tvrdých kytar v Jaroměři svědčí kromě jiného i fakt, že jej z většiny navštěvují cizinci, i skutečnost, že barokní pevnost, ve které se koná, což je dramaturgi­e, která českému publiku vyhovuje. Skutečnou podstatu lásky Čechů k českým a slovenským kapelám potom „vychytaly“Hrady CZ. Putovní přehlídka nabídla výhradně domácí hudbu.

Podle hlasování čtenářů byl nejlepším letošním festivalem metalový Brutal Assault. Nejširší záběr nabídly Colours of Ostrava, nejsrdečně­jší byly Krásný ztráty.

Úspěch domácích kapel

Ostatně to, že český divák miluje především domácí interprety, se potvrdilo i na jiných akcích. Třeba v Liberci na Benátské přilákal Olympic více lidí než Tom Jones a největší davy šly na koncerty Divokýho Billa nebo Hany Zagorové. Ta se stala nekorunova­nou královnou letošní sezony. Nová tradice, že spíše rockové festivaly pozvou zástupce v zásadě středního proudu, se osvědčila. Ať to byl dříve Gott či Neckář, nebo právě letos Zagorová. Jejich písně zná každý, takže si je všichni mohou zazpívat. A o to přece na takových akcích jde.

Velká jména včetně Iggyho Popa nebo kapely Foals přivezl už zkraje léta první ročník festivalu Metronome. Laťku nasadil vysoko a nezbývá než doufat, že ji v následujíc­ích letech nepodkročí. Na žánrovou pestrost od písničkáře Passengera po elektronic­ké Underworld opět vsadily Colours of Ostrava.

Nebyla to špatná sezona, ale na festivalov­á vystoupení těch největších aktuálních hvězd stále musíme jezdit za hranice. Tak uvidíme, co přinese příští rok.

 ?? Foto: Jan Pešek, MAFRA ??
Foto: Jan Pešek, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia