MF DNES

Lidem vadí betonový park

Obyvatelé Prahy 9 si stěžují na nový park Balabenka. Je podle nich málo zelený

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

LIBEŇ Místo trávy betonové plochy a lavičky na nesmyslném místě s výhledem na rušnou silnici. Části obyvatel Prahy 9 se nelíbí podoba nově otevřeného parku Balabenka, který vznikl na místě vnitroblok­u bytových domů mezi ulicí Sokolovská a náměstím Na Balabence. Ve čtvrtek ho slavnostně otevřelo vedení městské části a teď čelí kritice obyvatel.

„Vykáceli nám tady mladé zdravé stromy a místo nich tu máme betonové plochy, kterým padla za oběť čtvrtina trávníku,“říká Rudolf Břichnáč, který vedení Prahy 9 zaslal jménem obyvatel několika domů v okolí nového parku kritický otevřený dopis. Radnice se však brání a tvrdí, že poměr zeleně zůstal stejný. Nejprve podle ní musí dorůst nově zasazené stromy.

V horní části parku Balabenka vzniklo také vyvýšené pódium, na kterém se nachází zmiňované lavičky s výhledem na dopravu a květináče. Některým lidem přitom vadí, že představuj­e zbytečnou překážku. „Dříve tam byla pěšina směrem k tramvaji, teď musíme po cestě šplhat na pódium,“stěžuje si jedna z místních obyvatel Jitka S.

Podle radního Tomáše Portlíka (ODS) však pódium vzniklo proto, aby spodní parkovou část oddělilo od rušné Sokolovské ulice. „Navíc nejde tak úplně o klasický park, ale spíše o veřejný prostor obklopený domy a základní školou, proto jsme k němu přistoupil­i tímto způsobem,“ vysvětluje Portlík. Na revitaliza­ci parku o rozloze téměř deset tisíc metrů čtverečníc­h přispěla osmnácti miliony Evropská unie. Celková investice činila čtyřiadvac­et milionů korun. Kromě laviček a květináčů přibyla také dvě velká dětská hřiště nebo fontána před budovou základní školy.

Ke kritice projektu se přidává také část radniční opozice, podle které je park zbytečně předimenzo­vaný. „Připadá mi, jako by se vedení městské části snažilo proinvesto­vat co nejvíce evropských peněz. V parku jsou proto zbytečné betonové plochy anebo mraky nesmyslně umístěných a drahých laviček přímo u silnice, na kterých nikdo nebude sedět,“tvrdí zastupitel­ka Dana Balcarová (Česká pirátská strana) a dodává, že projekt podle ní radnice s místními občany vůbec nekonzulto­vala. To vedení městské části popírá. „Téměř polovině připomínek, které k podobě parku lidé měli, jsme vyhověli. Nemůžeme se ale zavděčit každému,“říká radní Zdeněk Davídek (Pro Prahu), do jehož kompetence čerpání evropských peněz spadá. „Projektant podle mě odvedl dobrou práci a peníze byly investován­y smysluplně,“dodává. Za pravdu mu dávají někteří obyvatelé Prahy 9, kteří k podobě parku nemají výtky. „Myslím si, že se úprava povedla. I dětem se tu líbí,“říká místní občan Martin Stehno.

„Zmizely příjezdové cesty“

Dalším cílem kritiků je to, že revitaliza­ce parku znemožnila obyvatelům vjezd automobile­m k jednomu

z domů. Místo příjezdové komunikace je tam nyní chodník. „Byla to jediná příjezdová cesta ke vchodu, takže když teď budou obyvatelé něco stěhovat a zaparkují před vlastním vchodem, hrozí jim pokuta městské policie,“říká Břichnáč.

Problém s chybějící příjezdovo­u cestou připouští i vedení Prahy 9, podle kterého za ním stojí chyba projektant­a. Proto se radnice pokusí situaci ve spolupráci s občany řešit.

Podle slov radního Davídka je ve složité situaci. „Pokud si někdo v jedné větě stěžuje na to, že v parku chybí zeleň, ale zároveň ve druhé dodává, že by v něm chtěl mít silnici až ke vchodu, tak opravdu nevím, jak mu vyhovět,“konstatuje radní a dodává, že chodci a park by měli mít před auty přednost.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Kritizovan­é lavičky Některým občanům Prahy 9 vadí například velké množství laviček umístěných na vyvýšené pódium u rušné ulice Sokolovská. Kritice čelí také nejrůznějš­í betonové prvky na ploše revitalizo­vaného parku. Podle vedení radnice ale mají svoji...
Foto: František Vlček, MAFRA Kritizovan­é lavičky Některým občanům Prahy 9 vadí například velké množství laviček umístěných na vyvýšené pódium u rušné ulice Sokolovská. Kritice čelí také nejrůznějš­í betonové prvky na ploše revitalizo­vaného parku. Podle vedení radnice ale mají svoji...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia