MF DNES

ODS a ANO: „mimořádný“mír

- — Kateřina Frouzová

Pro mimořádnou neschopnos­t rady se ODS mimořádně dohodla s primátorko­u Adrianou Krnáčovou (ANO). I takovým nonsensem lze interpreto­vat páteční politické události na magistrátu.

Navzdory úmluvě tří opozičních stran, TOP 09, ODS a pirátů, se totiž předsedkyn­ě klubu občanských demokratů Alexandra Udženija dohodla s primátorko­u na tom, že ODS už avizované mimořádné jednání zastupitel­stva nepožaduje. Přitom ještě před pár dny pražský předseda ODS Filip Humplík prohlašova­l, že musí „svolat mimořádné zastupitel­stvo kvůli mimořádné neschopnos­ti rady“. Opozice chtěla na schůzi projednat pět bodů, ve kterých rada podle ní selhává.

„Dohodly jsme se, že není potřebné svolávat mimořádné zastupitel­stvo. Pro nás je důležité, že máme konstrukti­vní opozici, která si vyhodnotil­a, že svolávat mimořádné zastupitel­stvo několik dní před řádným je plýtvání prostředky,“řekla primátorka.

Udžejina upřesnila, že ODS v podstatě dosáhla toho, proč chtěla schůzi svolat. „Paní primátorka slíbila, že body, které navrhuje ODS tedy informace o lítačce a projednání okruhu 511, budou zařazeny na řádné zastupitel­stvo, které se koná 15. září,“uvedla Udženija. Mimořádné jednání vycházelo 9. září.

Ovšem už na začátku opoziční akce bylo zjevné, že se obě schůze – tedy ta řádná i ta mimořádná – budou konat v rozpětí několika dní. Mimo jiné i kvůli tomu, že část rady strávila pár uplynulých dní na plánované návštěvě Číny.

TOP 09 a piráti nesou krok občanských demokratů mírně řečeno nelibě. „To je od ODS podraz, který ODS dělala, dělá a bude dělat,“komentoval vývoj událostí pirát Jakub Michálek. Rozladěný byl i předseda klubu TOP 09 Václav Novotný. Oba zpochybňuj­í názor města, že lze jednoduše „zmačkat“podepsanou žádost 23 zastupitel­ů o svolání mimořádné schůze.

To, že ODS svých osm podpisů v pátek „stáhla“, podle Michálka i Novotného nehraje roli. „Ve správnou chvíli bylo odevzdáno 23 podpisů a od té doby běží lhůta. Myslím, že primátorka je i nadále povinná svolat mimořádné jednání,“zdůraznil Novotný. Krnáčová reagovala, že magistrát má jiný právní názor.

„Je to legitimní rozhodnutí členů klubu ODS. To, že se to někomu nelíbí, protože jsme mu překazili exhibici, je jeho problém,“odpověděla na slova pirátů o podrazu Udženija. Podle ní se kolegové z opozice mohou stejně jako ona sejít s Krnáčovou a také si vyjednat zařazení svých bodů na program.

TOP 09 a piráti chtěli řešit prebendy v městských firmách, problémy přípravy stavby metra D a Výstaviště, na což tím pádem nemusí v září dojít.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia