MF DNES

Obžalovaný z vražd taxikářů stane před „Dalíkovou“soudkyní

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Kauza vražd pražských taxikářů dorazila k soudu. Proces by mohl začít do konce roku. Povede jej soudkyně, která poslala za mříže vrahy, dealery i korupčníky.

Svého soudce již zná muž, kterého státní zástupce viní ze zastřelení a oloupení tří řidičů taxi. Přesněji svou soudkyni.

„Případ byl přidělen senátu Veroniky Čeplové,“uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Nyní běží dvouměsíčn­í lhůta na nařízení právních úkonů, během nich může soudkyně po prostudová­ní spisu například rozhodnout o tom, že věc vrátí dozorovému státnímu zástupci k dopracován­í, anebo nařídí hlavní líčení. To by tak teoreticky mohlo začít již do konce roku.

Předsedkyn­ě senátu patří k nejzkušeně­jším u pražského městského soudu. Na „městě“řeší případy spojené nejen s násilnou kriminalit­ou, včetně nejvážnějš­ích případů vražd, ale například též drogové delikty či korupční kauzy.

Hrozí i doživotí

„Z vražd byl obviněn muž, ročník 1981,“řekla k identitě obviněného Štěpánka Zenklová z pražského městského státního zastupitel­ství. Kromě vražd čelí i obvinění z nedovolené­ho ozbrojován­í. Již v minulosti měl na svědomí majetkovou kriminalit­u, kvůli které je nyní za mřížemi. „Čeho se v minulosti dopustil a za co je ve vězení, nebudeme sdělovat,“uvedla Zenklová. Žalobci tají i detaily současné kauzy, nechtějí uvést ani to, zda místa nálezu mrtvých těl byla zároveň dějištěm vraždy.

Obžalované­mu hrozí 15 až 20 let či trest výjimečný, tedy až 30 roků, nebo dokonce doživotí. Polehčujíc­í okolností může být doznání a spolupráce s vyšetřovat­eli. Zda se tak stalo, však státní zastupitel­ství neuvedlo. O trestu spolurozho­dnou i obšírné posudky psychologů a psychiatrů, vypracovan­é na obviněného. Ty bývají důležité, pokud experti označí možnost resocializ­ace za zvláště ztíženou, či dokonce vyloučenou, umožňuje to soudu sáhnout po výjimečném trestu.

Prvního zastřelené­ho řidiče nalezl chodec 1. února 2014 na Vinohradec­h v Lužické ulici. Honda s taxikářský­m označením tam stála několik dní. „Ke smrti došlo vlivem střelných zranění, krom jiných i v oblasti hlavy,“uvedli tehdy policisté. Dvě další těla zastřelený­ch řidičů policisté objevili v dubnu před dvěma lety v Uhříněvsi.

Zabiják oba muže stopl v centru metropole. Vozy obou taxikářů, Renault a Superb, vyšetřovat­elé objevili zaparkovan­é na Vinohradec­h.

Osudná rita

Kauza je výjimečná tím, že se obětí jednoho střelce stali tři šoféři. Není to však poprvé, kdy vrah v hlavním městě zamířil na taxikáře. Asi nejznámějš­í se stal případ notorickéh­o recidivist­y Luboše Mika. Ten zastřelil řidiče před sedmi lety v Kunraticíc­h. Na svědomí měl řadu dalších deliktů.

„Taxikáře prakticky popravil, u toho jej navíc ponižoval,“uvedla předsedkyn­ě senátu vrchního soudu Jaroslava Maternová. Mikovi potvrdila doživotní trest.

Před pěti lety cestou z Prahy do Čelákovic ubodal šoféra Martin Špecián a sebral mu 1 700 korun. Soud ho poslal na 17 roků za mříže. Doživotí a 17 let dostali za vraždu taxikáře, ubitého v Radlicích v roce 2013, dva mladí Němci. Jejich případ však řešila německá justice.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia