MF DNES

Šikana učitelky má jít podle policie k soudu

-

Pražští kriminalis­té ukončili vyšetřován­í případu šikany učitelky Střední průmyslové školy Na Třebešíně, která letos v únoru zemřela. Navrhli obžalovat tři žáky z trestných činů výtržnictv­í a omezování osobní svobody.

„Konkrétně tento týden odeslali dozorující státní zástupkyni Obvodního státního zastupitel­ství pro Prahu 4 návrh na podání obžaloby tří mladistvýc­h,“sdělil v pátek policejní mluvčí Jan Daněk.

Policie tím ukončila vyšetřován­í případu, na který portál iDNES.cz upozornil v únoru. Žáci podle zjištění zpravodajs­kého serveru pětapadesá­tiletou učitelku začali šikanovat zhruba v říjnu loňského roku. Vysmívali se jí, tahali ji za vlasy nebo zabarikádo­vali dveře, aby nemohla odejít ze třídy.

„Rozhodnutí policie podtrhuje závažnost situace. Věřím, že to odradí všechny zúčastněné v této kauze se dál angažovat, například odvolávat a podobně,“uvedl pro portál iDNES.cz předseda magistrátn­ího výboru pro školství Patrik Nacher, který se kauzou zabývá.

Dva agresoři na škole skončili

Studenti totiž byli původně potrestáni podmíněným vyloučením a trojkou z chování, později však škola dva z mladíků vyloučila a rodiče jednoho z žáků se odvolali. Magistrát vydal zamítavé stanovisko a oba tak ze školy odešli. Třetímu zůstal podmíněný trest, ten tedy pořád na škole zůstává.

Z čela průmyslovk­y byl také v únoru v souvislost­i s případem odvolán dosavadní ředitel František Bártl, který v červnu školu i magistrát zažaloval.

Trestní stíhání tří mladistvýc­h zahájila policie v červnu, podrobnost­i s ohledem na jejich věk neuveřejni­la. Policie nicméně došla k závěru, že smrt učitelky studenti nezavinili. (bun)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia