MF DNES

Šetřete síly, chlapi. Ve Francii čeká šichta

- TomÁš MAcek reportér MF DNES nA cyklistick­é Vueltě

Postává u vchodu do tiskového střediska cyklistick­é Vuelty. Známá tvář: Christian Prudhomme, ředitel závodu. Jenže na Tour. Tady je pouze jako host. I když ani to vlastně není tak docela pravda.

Jsme v městečku Urdax, které se nazývá branou do Království navarrskéh­o. Stále jsme ve Španělsku. Ale do Francie jsou odtud pouhé tři kilometry. A dnes tam peloton Vuelty na den zamíří.

Stále silnější vliv má právě tato země na její podobu.

Už v červnu 2008 francouzsk­á společnost ASO, majitel Tour, získala 49procentn­í podíl na vlastnictv­í Vuelty. Zbytek zůstal španělském­u Unipubliku. Což pánové z ASO předloni vyřešili tak, že zcela přebrali kontrolu nad Unipublike­m.

Dnešní Vuelta si sice zachovává specifický španělský ráz, ale žije také z francouzsk­ých peněz. Což dokládají mnozí hlavní sponzoři ze země Galů, v čele s firmami Carrefour a Cofidis. Též českou automobilk­u Škoda k Vueltě přivedla společnost ASO.

Nedivme se tedy ani stále častějším „výletům“závodu za severní hranice Španělska. Za rok dokonce odstartuje z Nimes. „Tedy z města, kde jsou silné španělské tradice flamenka a býčích zápasů,“říká Javier Guillén, ředitel Vuelty. Teprve potřetí v historii vyrazí Vuelta na svoji pouť ze zahraničí.

Přesto je menu, jež nabídne španělský závod na francouzsk­é půdě dnes, mnohem lukrativně­jší.

Čtyři vrcholy kdysi tvořily legendární Okruh smrti, na němž cyklisté během Tour 1910 poprvé zamířili do Pyrenejí. Na kole a často vedle něj se snažili pokořit Peyresourd­e, Aspin, Tourmalet a nakonec Aubisque. Na něm pozdější šampion Octave Lapize organizáto­rům spílal: „Jste vrazi. Ano, vrazi.“

Tři z těchto průsmyků letos rozprostře­li Prudhomme a jeho tým do dvou etap červencové Tour. Ten čtvrtý schovali pro Vueltu. Aubisque. Dnes uvidí dojezd 14. etapy se čtyřmi horskými prémiemi. „Jde o královskou etapu,“připomíná její význam Chris Froome. „Proto bylo nutné co nejvíc pošetřit energii.“

Všichni favorité smýšleli stejně, takže v 35stupňové­m vedru na cestě do Urdaxu pustili včera do úniku 15člennou skupinu, které blahovolně povolili náskok 33 minut!

EtApA, kde mohou létAt minuty

Dnes čeká na všechny takřka 200 kilometrů utrpení v Pyrenejích a na jeho konci 16,5 km dlouhé stoupání mimořádné kategorie na Aubisque, s převýšením 1 100 metrů až do nadmořské výšky 1 710 metrů.

„Je to etapa, kde mohou lítat minuty. Zvlášť když už předtím má kopec Soudet 24 kilometrů,“říká Leopold König, šestý muž celkového pořadí. Ještě nikdy v životě Aubisque neokusil.

V historii Tour se sem jezdci drápali dvaasedmde­sátkrát, ale pouze dvakrát se na vrcholu nacházel i cíl etapy. Tím víc je dnešek přitažlivý.

V létě 1985 tady triumfoval Stephen Roche a v roce 2007 Michael Rasmussen. Vzpomínka na něj je však temná. Tehdy dánský cyklista ve žlutém trikotu v cíli jásal, protože byl přesvědčen, že definitivn­ě rozhodl o svém titulu na Tour. O pouhé čtyři hodiny později byl potupně vyloučen z týmu kvůli podvodům při dopingovýc­h zkouškách.

Dnes se vydá vstříc hoře úplně jiná generace. Ani nemusí slibovat velkou bitvu. Rozhodně k ní dojde.

„Musím tu odpárat Frooma,“nezastírá úmysly Nairo Quintana, usilující o co největší navýšení svého 54vteřinov­ého náskoku na Brita před časovkou v třetím týdnu.

„Nairův útok na Aubisque bude drtivý,“předpovídá i bývalý profesioná­l Robert Millar.

Chris Froome naopak slibuje bytelnou obranu a možná nejen ji.

Rovněž role Leopolda Königa bude v této partii velmi důležitá.

„Jste připraven stát se pro Chrise novým Woutem Poelsem?“ptá se českého jezdce reportér britského listu Independen­t. Právě Poels odvedl na Tour největší porci práce pro lídra týmu Sky.

„Na rozdíl od Wouta já pořád ještě jedu i na pořadí,“reaguje König. „Ale je mi jasné, že budu mít vůči Chrisovi velkou zodpovědno­st.“

 ??  ?? Tady není Španělsko ani
Francie! Někteří baskičtí diváci v Bilbau včera cyklistům na Vueltě připomněli, že by si přáli také nezávislé území. Foto: Profimedia.cz
Tady není Španělsko ani Francie! Někteří baskičtí diváci v Bilbau včera cyklistům na Vueltě připomněli, že by si přáli také nezávislé území. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia