MF DNES

Případ trenéra Zemana. Když Slavii kývne, bude to fajn

- Pohled Jana Paličky reportéra MF DNES

Jjak by asi zafungoval­o spojení Zeman a Slavia? Konkrétně Zdeněk Zeman, aby hned na úvod nedošlo k mýlce.

Tolik už se toho o Zemanovi v českém fotbale napovídalo, přitom osobně ho zná málokdo.

Že by snad mohl probudit mdlý národní tým, jak se v minulosti několikrát spekuloval­o. Má přece nadhled, respekt, poctivý rukopis a nemusí vrchnosti podlézat, protože ji stejně neposlouch­á.

I plzeňská delegace už za ním do Itálie vyrazila, protože se hledal renomovaný člověk, který by mohl nahradit úspěšného Pavla Vrbu. A nic. Pořád nic. Než by se sám nabízel na vyhlášenýc­h adresách (a že by klidně mohl!), loni se Zeman raději upsal outsiderům z Lugana. Tým dovedl k záchraně ve švýcarské lize a do finále národního poháru. Přitom považte, že v kádru nebyl jediný fotbalista, který by měl zkušenosti z nejvyšší soutěže.

Švýcarsko žaslo, Lugano nabízelo lepší smlouvu a Zeman měl jasno: „Mise splněna, víc neumím.“

Co asi říkal slávistům, když ho včera požádali o schůzku? Nechá se zlákat? Zeman má svou hlavu, svůj styl, svou čest i svou cenu. Kompromisy nedělá. Samozřejmě může slávisty poslat do háje, když jeho jméno nebylo na seznamu kandidátů na prvním ani druhém místě. Výš stáli pánové Kozel a Látal.

Ale upřímně: byla by škoda to nezkusit, jestli mu Slavia práci nabízí.

I fotbalové Česko by si mělo vyzkoušet, co 69letý trenér opravdu umí. Zatím ho zná jen z doslechu.

I když v roce 1969 zůstal v Itálii, je velkým vlastencem. Slavia bývala jeho srdcová záležitost, slavný strýc Vycpálek byl ve Slavii ikonou.

Tak kdy, když ne teď? Jak se rozhodne?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia