MF DNES

Buď stát, nebo firma

Zákon, jenž omezí ministry v podnikání, může projít. Babiš řeší, co se svým impériem

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Ministr financí a druhý nejbohatší Čech Andrej Babiš už se musí začít připravova­t, co udělá se svými firmami, pokud by příští rok uspěl ve sněmovních volbách a znovu zamířil do vlády. Poslanci v ústavně-právním výboru totiž včera poslali do závěrečnéh­o čtení, které je na pořadu v polovině tohoto měsíce, novelu zákona o střetu zájmů.

A při hlasování ve výboru se ukázalo, že většina poslanců, kteří se ve Sněmovně zabývají právem a mají pak vliv na to, jak se k návrhům z této oblasti jejich kolegové ve stranách postaví, je pro politicky třaskavé pozměňovac­í návrhy poslanců ČSSD Jana Chvojky a Martina Plíška z TOP 09.

Chvojka navrhuje, aby člen vlády nesměl vlastnit média nebo ovládat obchodní korporace, Plíšek pak, aby se firma, v níž má člen vlády alespoň čtvrtinový podíl, nesměla ucházet o veřejné zakázky, dostávat dotace nebo investiční pobídky. „Samozřejmě, že se zařídím. Moji právníci to načtou a něco mi poradí,“nechtěl Babiš říct, jak se ke změně postaví. Zatím to prý totiž ještě neví. Minimálně dva scénáře už však v jeho okolí zaznívají.

Rada ministra: Ústavní stížnost

„Můj soukromý názor je, že by se měla přezkoumat ústavnost takového zákona,“poradil by Babišovi vlivný člen ANO, místopředs­eda poslanců ANO a advokát Radek Vondráček. Na dálku se přitom shoduje s dalším právníkem z ANO, ministrem spravedlno­sti Robertem Pelikánem. „Je to věc Andreje Babiše, jak by se rozhodl, ale pokud by se rozhodl vydat touto cestou, myslím, že by nějakou naději na úspěch mít mohl,“říká. V Babišově hnutí jsou totiž přesvědčen­i, že nelze někomu znemožnit přístup k veřejné funkci.

V ČSSD to vidí jinak: změna nikomu nezakazuje kandidovat do jakékoli veřejné funkce, pokud se však rozhodne být členem vlády, musí si vybrat, čemu se bude věnovat.

„Ústava umožňuje stanovit přísnější pravidla pro členy vlády. Na rozdíl od řadových poslanců nebo senátorů,“je přesvědčen ministr pro legislativ­u Jiří Dienstbier z ČSSD, že na změně nic protiústav­ního není. A odkazuje na článek Ústavy číslo 70. V tom stojí, že „člen vlády nesmí vykonávat činnosti, jejichž povaha odporuje výkonu jeho funkce. Podrobnost­i stanoví zákon“. Jeden takový je podle ČSSD právě ve Sněmovně.

Dilema pro ANO: Podpořit?

Hnutí ANO má přitom se zákonem o střetu zájmů dvojitý problém. Či spíše dilema. „O ten zákon paradoxně velmi stojíme, přináší majetková přiznání a další změny, které chceme,“vysvětluje Vondráček. Příští týden v úterý se tak poslanci ANO na klubu poradí, jak dál. Nejpravděp­odobnější je podle informací MF DNES v tuto chvíli varianta, že se při konečném hlasování zdrží, čímž dají najevo, že s částí zákona souhlasí a s částí ne.

Pak by mohla přijít v úvahu případná Babišova ústavní stížnost. A pokud by neprošla, pak další řešení. V Babišově okolí je prozatím nejzvažova­nější variantou převedení majetku do takzvaného svěřenecké­ho fondu. Zjednoduše­ně to znamená, že by Babiš na určitou dobu převedl svůj majetek na vybranou osobu, která by se pak o něj starala.

V ČSSD si přitom uvědomují, že zákon lze touto cestou obejít. „Pokud veřejní funkcionář­i budou chtít porušovat morální principy, nikoli právní, tak to zcela nedotáhnem­e,“připouští Dienstbier.

Babiš už dal najevo, že kvůli zákonu z vlády neodejde. A že si také nic nedělá z výzvy premiéra Bohuslava Sobotky, aby opustil dozorčí radu německé chemičky SKW Stickstoff­werke Piesteritz GmbH. „Všichni lidé jsou si rovni. Není tady situace, že ministr financí je jediný, kdo může porušovat zákony v České republice,“prohlásil Sobotka. „Pan premiér teď objevil Ameriku, když zjistil, že sedím v nějaké německé firmě. Přitom jsem tam vždycky seděl. Zákon neporušuji, je to taková předvolebn­í rétorika,“odpověděl premiérovi Babiš.

 ?? Foto: Jan Smekal, MAFRA ?? Babišův tanec ANO by po volbách chtělo řídit pět krajů. Přesto se slovy svého předsedy považuje spíše za outsidera nadcházejí­cího volebního klání.
Foto: Jan Smekal, MAFRA Babišův tanec ANO by po volbách chtělo řídit pět krajů. Přesto se slovy svého předsedy považuje spíše za outsidera nadcházejí­cího volebního klání.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia