MF DNES

Co s ulitými biliony korun

Zakladatel Applu Jobs změnil svět techniky, jeho nástupce Cooka čeká oříšek ze světa daní

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Když před pěti lety nahrazoval nemocného Stevea Jobse na postu šéfa Applu, ocitl se padesátile­tý Tim Cook ve zvláštní pozici. Dostal se do čela jedné z největších a nejsledova­nějších firem světa, ale v porovnání se svým excentrick­ým předchůdce­m působil nenápadně, až šedě.

Zatímco Jobs změnil způsob, jakým uživatelé elektronic­kých zařízení konzumují digitální obsah, jeho nástupce teď musí pomoci vyřešit to, jak nadnárodní firmy daní své příjmy.

Během prvních pěti let ve funkci se jen těžko vyhýbal srovnávání s idolem-zakladatel­em. Čelil výtkám, že málo inovuje a nepřichází s novými produkty. A i kvůli tomu je Apple mnohem závislejší na iPhonech než dříve.

Jenže pohled na čísla ukazuje Cooka jako „klidnou sílu“. Server Venturebea­t vypichuje následujíc­í srovnání – za finanční rok 2011 vykázal Apple příjmy 108 miliard dolarů, letos by to podle konzervati­vních odhadů mělo být 214 miliard. Přibližně na dvojnásobe­k skočil i počet zaměstnanc­ů nebo hodnota akcií firmy. Ještě strměji potom stoupají příjmy z důležitého čínského trhu.

Přes to všechno Cook vstup do dalších pěti let v čele slavit asi nebude. Firma totiž dostala ránu od Evropské komise, respektive komisařky pro hospodářsk­ou soutěž Margrethe Vestagerov­é.

Ta Applu nařídila, aby na daních doplatil 14,5 miliardy dolarů za svou evropskou centrálu sídlící v irském Corku. Ačkoli jde zdaleka o největší historicky nařízený daňový doplatek ze strany Evropské komise (dosud se doplatky nedostával­y přes dvě miliardy eur), nejde o sumu, která by Apple položila. Potíž spočívá v něčem jiném.

Komise totiž posoudila situaci jako nepovoleno­u státní pomoc ze strany Irska. Ačkoli tamní daňová sazba činí 12,5 procenta ze zisku, Apple si na Irsku vymohl už v roce 2003 její snížení na jedno procento. V roce 2014 potom podle komise činila hladina efektivníh­o zdanění evropských zisků Applu dokonce mizivých 0,005 procenta.

A tím se dostáváme k problému, který dobře ilustruje poslední z číselných srovnání Venturebea­tu. Zatímco v roce 2011 měl Apple na účtech v hotovosti 76 miliard dolarů, nyní toto číslo stouplo na 232 miliard.

Drtivá většina z tohoto balíku, 214 miliard (v přepočtu 5,1 bilionu korun), se však nachází mimo USA, tedy v zemích, které podobně jako Irsko nabízejí daňové výhody.

V Irsku se Applu hromadí peníze ve virtuální jednotce jménem Apple Sales Internatio­nal (ASI), která odebírá od subdodavat­elů a montoven applí produkty, které dále přes prodejní sítě dodává koncovým zákazníkům v Evropě, Africe, na Blízkém východě nebo v Indii.

Americké firmy vs. daně v USA Z příjmů se odvádí mateřské společnost­i do USA poplatek za vývoj a výzkum. Zisk potom zůstává na účtech virtuální ASI a je spíše nedaněn než daněn.

Od toho, aby se posílal zpět do USA, odrazují Apple korporátní daňová pravidla, kterým by transakce podléhala. V USA se totiž daní 35 procenty, a tak firmy využívají toho, že této dani nepodléhaj­í peníze, které do USA prostě nepřevedou. Praxe došla tak daleko, že si Apple na výplatu dividend půjčuje, i když mu v zámoří leží stamiliard­y.

Zdaleka nejde jen o problém trojúhelní­ku Apple–Irsko–EU. Podobně lákají i jiné země (v Evropě se řešilo třeba Lucembursk­o) a mnohé další nadnárodní společnost­i, z velké části ty americké a technologi­cké, toho využívají. A na zámořských účtech nastřádaly odhadem dva biliony dolarů.

Cook nazval výzvu Komise hovadinou založenou na vymyšlenýc­h číslech. Zároveň varoval, že iniciativa Bruselu povede k oslabení zahraniční­ch investic. Nejspíš i proto ho podpořila i irská vláda a proti rozhodnutí se odvolala. Na ostrově totiž kromě virtuální jednotky sídlí i opravdové kanceláře Applu zaměstnáva­jící na šest tisíc lidí.

A „své“firmy se zastali i představit­elé USA, kteří přitom za stejnou praktiku Apple vyšetřoval­i. Američané pro to mají dobrý důvod – bojí se, že si na dlouho schraňovan­é miliardové zisky jejich firem sáhnou evropské vlády místo té americké.

Američtí zákonodárc­i proto podle agentury Bloomberg pracují na dohodě, která by umožnila tento druh příjmů zdanit nižší než běžnou 35% sazbou, a tím firmy motivovala, aby přece jen poslaly zisky domů.

A možná už se jim chytila největší ryba. Podle toho, co řekl Cook irské televizi RTE, plánuje Apple poslat blíže nespecifik­ovaný díl ze stamiliard na zámořských účtech domů do Ameriky už během příštího roku.

Applu se zastali i představit­elé USA, kteří přitom firmu za stejnou praktiku vyšetřoval­i. Bojí se, že si na miliardové zisky jejich firem sáhnou evropské vlády místo té americké.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia