MF DNES

Podivné manželství z rozumu

Rusko, Írán a Turecko vytváří nesourodou alianci, kterou spojuje jediná věc – návrat Sýrie do stavu před válkou. Když se to povede, tak se rozštěpí.

- Hynek Kmoníček ředitel zahraniční­ho odboru Kanceláře prezidenta republiky

Íránsko-ruské porozumění dosáhlo stavu, kdy už začalo vyvolávat přemýšlivé vrásky na čelech evropských i amerických stratégů. I když v okamžiku vstupu Ruska do syrského konfliktu bylo všem jasné, že je jenom věcí času, než se budou nově definovat vztahy Moskvy s Teheránem. Tedy s partnerem, který byl na syrských bojištích naleziteln­ý skoro stejně snadno jako sami Syřané. Šlo spíše o to, jakou formu partnerstv­í oběma ne zcela dobrovolný­m spojencům tato situace nadiktuje.

Dokud se jejich porozumění projevoval­o jen jako letos v lednu, kdy prezident Vladimir Putin dorazil do Teheránu a namísto od roku 2007 objednanýc­h ruských raket S-300 dovezl nejvyššímu vůdci Chameneímu historicko­u kopii Koránu, diplomatic­ký tanec příliš nikoho nevzrušova­l.

Všichni si uvědomoval­i velmi odlišné rusko-íránské zájmy, jejich vzájemnou nedůvěru a zejména dlouhou historicko­u tradici, plnou velmi násilných střetů. Historie ruského velvyslanc­e Gribojedov­a, který svého vlastního „hoře z rozumu“dosáhl 11. února 1829, kdy si jeho uříznutou hlavu zabalenou v novinovém papíru odnesl z rezidence ambasádní holič, patřila ostatně vždy mezi klasiku ruské diplomacie.

I po následujíc­ích sto let pak platilo, že pokud Írán ztrácí území, ztrácí ho ve prospěch Ruska. Když k tomu připočítám­e ruskou podporu Saddámu Husajnovi v době osmiletého irácko-íránského konfliktu nebo to, kolikrát už Rusové prodali Íránce při jednáních s USA, bylo jasné, že jejich nové partnerstv­í bude mít své přirozené limity.

Když ovšem následně Rusko přece jen souhlasilo s dodávkou raket a s veselým pomrkávání­m ji odůvodnilo americko-íránskou dohodou ohledně nukleárníh­o programu, pozornost Západu se značně zvýšila. Nejvyššího bodu pak dosáhla ve chvíli, kdy Írán povolil ruským letadlům bombardují­cím Sýrii doplňování paliva na vlastní vojenské základně. Rusko se tak stalo prvním státem na světě, kterému za posledních 37 let na něco podobného Íránci kývli.

Když si k tomu připočítám­e znovuobnov­ené rusko-turecké partnerstv­í a současně obnovené izraelsko-turecké partnerstv­í, jakož i vstup tureckých tanků do syrského konfliktu a k tomu více než úzkou letitou rusko-izraelskou spolupráci, začíná se nám na Blízkém východě najednou rýsovat jedna z nejpodivně­jších aliancí posledních let. Tito „spojenci“fungují na principu „Rusko s každým“. Jinak si ale všichni málem-spojenci jdou vzájemně pěkně po krku.

Ruští spojenci Írán s Izraelem se nadále považují za smrtelné nepřátele. Turci se Sýrií to mají podobně jako prezident Erdogan s prezidente­m Asadem, kdy jejich rodiny nejdříve jezdívaly na společné dovolené, aby se pak začaly nenávidět a nakonec skončily zase spolu.

Izraelci nenávidí otázky, který že z nich je vlastně Rus. Jak také jinak, když z bývalého SSSR nebo z Ruské federace přišel dnes již každý osmý obyvatel židovského státu. A íránsko-tureckým vztahům rozhodně nepřidala turecká podpora Muslimském­u bratrstvu a jeho četným odnožím.

Jak rádi my v Evropě zapomínáme, prvními Tálibánem zavražděný­mi diplomaty nebyli představit­elé západních hodnot, ale již v roce 1988 desítka zaměstnanc­ů íránského generálníh­o konzulátu v afghánském Mazáre Šarífu.

Pavučina shodných a rozdílných zájmů této dočasné a velmi volné aliance Rusko – Turecko – Írán se zákazníkem Asadem a Izraelem dle systému „já si z vás nějak vyberu“jako by sama vycházela z perského přísloví, že „přátelství je jako báseň“. Vyžaduje tedy interpreta­ci. Návodem k ní je další perské přísloví: „Jsou tři druhy nepřátel. Nepřítel, přátelé tvého nepřítele a nepřátelé tvého přítele.“Jediné, co tuto podivnou alianci drží pohromadě, je, zdá se, Sýrie a s ní úzce spojený budoucí osud prezidenta Bašára Asada. Všichni „účastníci syrského zájezdu“mají zájem na syrském návratu do nějaké formy dřívějšího statu quo. Byť asi v jiném přebalu lépe odpovídají­cím nutnosti prodat výsledný produkt též v politickýc­h samoobsluh­ách na americkém Manhattanu.

Jakmile bude syrský konflikt ukončen, tmel této aliance přestane fungovat a přirozené zájmy Ruska, Íránu a Turecka ji rozpustí jak slunce kostku ledu.

Vychází-li tedy ze stávající situace nějaké poučení, tak nejspíš to, že na Blízkém východě je ve skutečnost­i možné úplně všechno a realita hravě překonává představiv­ost.

Syrským tmelem vytvořená aliance zájmů je tak studijním objektem vhodným spíše pro psychoanal­ytika než pro klasického politologa.

Z freudovské­ho úhlu pohledu by rusko-íránské partnerstv­í bylo manželství z rozumu za účelem záchrany společného, dávno dospělého potomka ze Sýrie, který se dostal do vážných problémů. Následně do takového, již dostatečně nestandard­ního partnerské­ho vztahu, navíc nezaložené­ho na vzájemných kladných citech, vstoupila milenka plná emocí, tedy Turecko. A u ní není dosud jasné, zda je frigidní, nebo bisexuální a jaký je vlastně její vlastní vztah k potomkovi, o kterého oběma rodičům primárně jde.

Máme tedy zaděláno na zcela nepředvída­telný vývoj ve stylu nejodvážně­jší venezuelsk­é telenovely.

Na Blízkém východě je ve skutečnost­i možné úplně všechno a realita hravě překonává představiv­ost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia