MF DNES

0,8 promile. Nehorázný předvolebn­í trik

- Ivany Faryové, šéfky pražské přílohy MF DNES

Šance, že policista zkontroluj­e cyklistu na kole, je téměř nulová.

Loni zavinili cyklisté v Česku 2 513 nehod. Jeli moc rychle, nezvládli kolo, nedali přednost, vjeli do protisměru... A bylo to.

Zemřelo 32 lidí, 215 jich bylo těžce zraněno a 2 084 lehce.

Nehod se ve skutečnost­i stalo víc, a nejspíš o dost. Uvedená čísla totiž pocházejí z policejníc­h statistik, takže jde pouze o nehody, které byly natolik vážné, že k nim musela přijet policie.

Ze stejných statistik pak lze vyčíst i to, že každou třetí způsobenou cyklistou zavinil ten, jehož chování ovlivňoval alkohol. Zneklidňuj­ící je to mimo jiné proto, že například v roce 2012 mohli opilci na kole „jen“za každou šestou nehodu.

Poslanci se budou brzy zabývat tím, zda má být cyklistům povoleno pít před jízdou alkohol, a to do výše 0,8 promile v krvi. Pár týdnů před volbami, v nichž bude chtít obhájit své sociálněde­mokratické senátorské křeslo, s tím přišel Zdeněk Škromach.

Povolená hranice umožňuje vypít tři čtyři piva nebo téměř celou lahev vína. Na každého toto množství zapůsobí jinak, záleží na tom, zda je to muž, žena, kolik váží a tak dále. Kdo a jak po vypití lahve vína bude umět posoudit, zda je schopen sednout na kolo a bezpečně jet dál, aniž překročí zákonem stanovenou povolenou míru, pokud ho poslanci schválí?

Zřejmě se dočkáme toho, že do povinné výbavy kola zařadí alkoholtes­ter.

Nebo jiná bizarnost: bývalá ministryně zdravotnic­tví Milada Emmerová, která návrh podpořila, v předchozí rozpravě argumentov­ala slovy o „pozitivním vlivu piva na utužování společensk­é pospolitos­ti“. Co tím přesně myslela v případě cyklistů, kteří způsobují stále více nehod a podle návrhu by v přiopilém stavu měli být puštěni na silnice do běžného provozu, není zcela zjevné.

Škromachov­a populistic­kého a s ohledem na blížící se volby účelového nápadu se obávají odborníci na bezpečnost na silnicích, policie, lékaři i mnoho cyklistů včetně profesioná­lních.

Senátor zřejmě dobře ví, že cyklistů přibývá, a tím i lidí, kteří by mu mohli přihrát lepší volební výsledek. Bohužel tento trik na voliče rozehrává docela nebezpečno­u hru. Jen ve Středočesk­ém kraji už cyklisté letos způsobili víc nehod než loni a policisté jich při kontrolách odhalili 98 opilých. Tedy více než za celý loňský rok. Na druhou stranu to v největším českém kraji není mnoho. Všichni však víme, jak velká je pravděpodo­bnost, že policista zkontroluj­e cyklistu. Téměř nulová. V namátkové anketě mezi padesáti Středočech­y, kterou udělala MF DNES, pouze čtyři respondent­i řekli, že je někdy na kole kontrolova­la policie.

Poslanci se tedy navíc budou zabývat něčím, co v praxi nikdo dodržovat nebude, protože si může být zhruba na devadesát procent jistý, že mu policejní kontrola nehrozí. Otázka je, proč nevěnují pozornost podstatněj­ším věcem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia