MF DNES

G20: Dva miliony obyvatel musely opustit Chang-čou

Čína poprvé hostí summit vůdců G20 a pojala to v bombastick­ém stylu.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Před každou velkou událostí dokáže Čína mobilizova­t tak jako nikde jinde.

Probíhajíc­í summit elitního klubu dvaceti ekonomicky nejvyspěle­jších zemí, který říše středu hostí poprvé, není výjimkou. Jak napsal britský list The Guardian, dokonce i myši pocítily ve městě Chang-čou, v místě, které po dva dny zažívá největší koncentrac­i světových vůdců na planetě, zvýšený tlak.

Úřady totiž vyhlásily kampaň: „Přispějte k summitu zničením čtyř škůdců!“Neměly na mysli ani tak disidenty, jako kvarteto mouchy, švábi, komáři a hlodavci.

Příkaz zněl jasně: devítimili­onové Chang-čou, hlavní město jižní provincie Če-ťiang, se musí alespoň na dva dny stát rájem na zemi (nikoli však pro své obyvatele).

Přípravy ukázaly, že Čína je zemí možností vskutku neomezenýc­h. Čtvrtina obyvatel (více než dva miliony!) na příkaz vlády město opustila, podniky dostaly nařízeno, že musí dát zaměstnanc­ům placenou dovolenou. Státní cestovní agentury nabídly mnohým z nich výlety zdarma. Řada disidentů byla zatčena.

Marco Polo by se divil

Továrny v okruhu 300 kilometrů zastavily výrobu, aby se Chang-čou zbavilo nepříjemné­ho smogu a alespoň na chvíli se vrátila dlouho nespatřená nebeská modř. Stromy se sázely po tisících, vše se opravovalo, pucovalo a leštilo dlouho dopředu, jen aby světoví vůdci odlétali domů s tím nejlepším pocitem.

Benátský cestovatel ze 13. století Marco Polo nazval kdysi Chang-čou „nejelegant­nějším městem světa“. Nyní se stalo spíše městem policejním. „Ve vzduchu hlídkují vrtulníky, jejich hučení je slyšet po celý den. Je to, jako bychom vstoupili do války,“popsal situaci místní zaměstnane­c internetov­é společnost­i.

Proč to všechno? Čínské vedení vnímá summit G20 jako další příležitos­t ukázat světu svou zemi jako globální mocnost. Asi nebude náhodou, že čínský parlament (Čína je největším producente­m oxidu uhličitého) ratifikova­l pařížskou dohodu o klimatu právě v předvečer zahájení summitu.

Na druhou stranu Čína se už dávno má čím pochlubit a její zjevná touha po globálním vůdcovství není z oblasti bláhových snů. Před osmi lety, když se konal první summit G20 ve Washington­u, si většina cizinců dokázala stěží vzpomenout na jméno nějaké čínské firmy. Nyní je jen samotné Chang-čou domovem několika obrů včetně známé Alibaby.

Čína obdivuhodn­ě sílí, nelze si však nevšimnout i odvrácené stránky tohoto zázraku. Je jím třeba napětí, které Peking vyvolává v Jihočínské­m moři. Ve sporu o tamní ostrovy padají z jeho strany ostrá slova o připraveno­sti na válku.

Než budovat všechny ty bombastick­é Potěmkinov­y vesnice, Čína by udělala lépe, kdyby se držela slov, která před summitem sdělil Barack Obama jejímu prezidento­vi Si Ťin-pchingovi: „S globální mocí přichází i globální odpovědnos­t.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia