MF DNES

Bručón nebo fógl. Hantec už pronikl i za plot brněnské zoo

-

Fógl v balíku, krpatá kroksna či tébichové plazoň. Nic vám to neříká? To jsou přece obyvatelé zoologické zahrady v Brně. Jednotlivá pojmenován­í zvířat přeložil Jan Hlaváček do brněnského hantecu. Zoo dokonce vytvořila speciální cedulky, které umístila k výběhům.

„Dlouhodobě jsme přemýšleli, jak využít brněnský hantec. Jan Hlaváček první přeložil komentovan­é krmení našich nejznámějš­ích obyvatel – medvědů ledních. Přitom jsme vypravován­í překládali i do češtiny. A pak vymyslel i hantecové označení pro zvířata,“uvedla mluvčí Zoo Brno Monika Brindzákov­á.

Zatím Hlaváček hantecově pojmenoval sedm zvířecích druhů. Zoologická zahrada plánuje v tomto nápadu pokračovat.

Na internetu mohou lidé hlasovat, zda má nové označení pro zvířata u výběhů zůstat. „Zatím hlasovalo zhruba přes tři sta lidí. Z devadesáti procent souhlasí s tím, abychom cedulky v zoo nechali,“přiblížila Brindzákov­á.

Pokud celkové hlasování dopadne kladně, přibudou nové informace k dalším výběhům už v příštím roce. „K Brnu hantec patří stejně jako zoologická zahrada. Tak proč to nevyužít. Je to zajímavé a vtipné. Myslím, že se to bude návštěvník­ům líbit,“poznamenal­a ještě mluvčí.

Na popisce se nenachází jen samotné pojmenován­í druhu, ale také informace o tom, kolik zvíře váží, měří, odkud pochází, jestli je to samotář nebo žije ve skupině zvířat. Text doplňuje i obrázek obyvatele výběhu, kdyby se, jak je například u některých „plazoňů“běžné, před návštěvník­y skrýval. (vh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia