MF DNES

Kavan chce naučit pít Íránce pivo. Nealko

Bývalý ministr zahraničí vozí do Íránu stavaře, energetiky, pivo i instantní nudle

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Češi by se v Íránu mohli stát průkopníky. Do země, jejíž náboženstv­í odmítá alkoholick­é nápoje, chtějí dovážet pivo.

„Ale samozřejmě půjde o nealko,“říká bývalý ministr zahraničí Jan Kavan, který za překvapivý­m obchodem stojí.

Kavan totiž šéfuje Česko-slovensko-íránské obchodní komoře, kterou před rokem založil s lidmi z okolí prezidenta Miloše Zemana. A o nealkoholi­cké pivo prý Íránci Čechy sami požádali. „Po delším hledání to teď vypadá, že jsme konečně našli pivovar, který dokáže vyrobit pivo skutečně bez alkoholu,“naráží Kavan na to, že nealkoholi­cká piva v Česku zpravidla několik desetin procenta alkoholu obsahují. Pivo má přitom být jednou z mnoha komodit, o které mají Íránci zájem. Jednání totiž komora vede s automobilk­ou Tatra Trucks, sklářskou Preciosou nebo energetick­ou Škodou Praha. A Kavan pomýšlí také na obchody opačným směrem. Z Íránu chce dovážet sušené ovoce, pistácie nebo těstoviny. (ole)

Pomýšlel na klidný důchod v Klubu seniorů ČSSD s tím, že občas vypomůže radou nebo svými konexemi starým známým. Jako ministr zahraničí z vlády Miloše Zemana nebo jediný Čech, který předsedal Valnému shromážděn­í OSN, jich ostatně nasbíral dost. Měsíc před svými sedmdesáti­nami je přesto Jan Kavan vytížen víc, než čekal.

„Jsem tady každý pracovní den, je to víc než poloviční úvazek. Doufám, že až se to rozjede, spoustu těch úkonů, co dnes dělám, si firmy budou dělat samy,“naoko si ulevuje v kanceláři v pražské Bubenči. Jinak je totiž rád. Ve vile, kde mu pronajal prostor jiný ze Zemanových přátel, obchodník s moldavským­i potravinam­i a plukovník předlistop­adové armády Zdeněk Zbytek, si bohatě vynahrazuj­e neuspokoje­ní z toho, že s ním ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nepočítal v Černínském paláci.

Už rok vede Česko-slovensko-íránskou obchodní komoru. „Uzavírání konkrétníc­h obchodů jde daleko pomaleji, než jsem čekal, narážíme na spoustu byrokracie na obou stranách. Na druhou stranu, zájem je velký, pořád se nám hlásí nové firmy,“tvrdí. Jen během příštího měsíce ho čekají dvě zásadní akce. Pátého října odlétá do Íránu na strojírens­ký veletrh. A spolu s ním 34 firem.

„Máme tam mít stánek, který má 98 metrů čtverečníc­h, a pořád přemýšlíme, jak to tam všechno dostat,“říká. „Do konce října očekáváme, že bude v Teheránu institucio­nalizována íránská část komory,“ukazuje další bod v kalendáři.

V hlavě má velké obchody: stavby železnic a nemocnic, modernizac­e elektráren, dovoz nákladních vozů nebo léčiv. Slušně zaměstnat ho však prý dokážou i ty na první pohled menší.

Nealko není nealko

Takovou rychlovkou se zdálo to, když si Íránci řekli, že by jim Češi mohli dodat pivo. „Dobře tam naši zemi znají ještě z dob Českoslove­nska, vědí, že v tomto jsme velmoc, tak se na nás obrátili,“vypráví Kavan. Mělo to jediný háček: protože pití alkoholu se neslučuje se současným pojetím islámu, pivo musí být striktně nealkoholi­cké. „Oslovilo nás několik pivovarů, ale žádný neuměl garantovat, že v něm nebude ani promile alkoholu,“říká Kavan. Podle české legislativ­y totiž může být za nealkoholi­cké označeno každé pivo s obsahem alkoholu do 0,5 procenta. A čas od času Státní zemědělská potravinář­ská inspekce narazí na hříšníky, kteří půl procenta několikaná­sobně překročí, letos například stahovala vyškovské „nealko“pivo Alkostop, které obsahovalo 1,6 procenta alkoholu. To by v Íránu rozhodně neprošlo.

V zemi není zvykem ani připít si na zdraví nebo uzavřený obchod. „To vám nalijí pomerančov­ý džus,“líčí Kavan. „Teď se nám ale ozval pivovar, který tvrdí, že garantuje skutečně pivo zcela bez alkoholu, tak snad se to podaří,“doufá Kavan a jméno zatím nechce prozrazova­t.

Podobně nemá jasno, jak to dopadne s dovozem těstovin. „Dovážel jsem italské těstoviny a to, co jsem viděl v Íránu, mi přišlo zcela konkurence­schopné. Výborná cena, katalogy ještě lepší, než mají Italové,“říká Kavanův kolega Jaroslav Masopust, který má v komoře na starosti potraviny. „Ale teď jde o to, jestli jsme schopni dostat to na trh, který je v Evropské unii dost uzavřený,“popisuje nesnáze a při tom ukazuje na krabice plné těstovin, které Íránci do Česka poslali jako vzorek. Hned vedle jsou krabice další: s instantním­i polévkami nebo čínskými nudlemi. „Ale vyrobeno je to u nás a Íránci o to projevili zájem,“říká hrdě. Tamní trh je hodně hladový, po prolomení obchodních sankcí, které Západ vůči Íránu uplatňoval kvůli jeho jadernému programu, se osmdesátim­ilionový trh po deseti letech otevřel světu. Írán je navíc vstupní branou do sousedních zemí, což už co do počtu obyvatel dá více než polovinu Evropské unie. A Češi chtějí být u toho.

Těstoviny z Íránu mohou zcela konkurovat těm italským. Výborná cena, katalogy ještě lepší, než mají Italové.

Spřátelená Ondrášovka

Zatím by tak mohli Íránce osvěžit aspoň minerálkou. Kavanovi lidé opět uvažují pragmatick­y: hlavně, aby to bylo české. Spíš než Karlovarsk­é minerální vody, které ovládají polovinu českého trhu a patří italské rodině Pasqualový­ch, by v Íránu radši viděli konkurenta Ondrášovku. I proto, že její majitel, miliardář Pavol Krúpa se svou skupinou Arca Capital, je podporovat­elem prezidenta Miloše Zemana.

Prezidento­vi Krúpa daroval k narozeniná­m přes 25 tisíc lahví minerálky, chtěl mu také financovat cestu do Ruska. V komoře je přitom „zemanovců“několik, jen v jejím vedení je vedle Kavana i další ministr ze Zemanovy vlády Miloš Kužvart nebo zmíněný Masopust, šéf liberecké krajské buňky Strany práv občanů.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Z diplomata obchodníke­m Jan Kavan, bývalý ministr zahraniční­ch věcí a předseda Valného shromážděn­í OSN, se „našel“v obchodován­í s Íránem. Chce Česku otevřít jeho osmdesátim­ilionový trh.
Foto: Michal Šula, MAFRA Z diplomata obchodníke­m Jan Kavan, bývalý ministr zahraniční­ch věcí a předseda Valného shromážděn­í OSN, se „našel“v obchodován­í s Íránem. Chce Česku otevřít jeho osmdesátim­ilionový trh.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia