MF DNES

Plastové kelímky? Zakázáno!

Kelímky, talíře a příbory na jedno použití se budou muset vyrábět z rozložitel­ných materiálů.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Hlavně provozovny rychlého občerstven­í mají problém. Zatím tedy jen ve Francii: ta jako první na světě přijala právní normu, která staví nádobí vyrobené výhradně z plastu mimo zákon.

Nový zákon je součástí legislativ­y o takzvané „zelené přeměně“, která mimo jiné už v červenci vedla ve Francii k zákazu jednorázov­ých tašek z plastu v obchodech s tím, že od ledna příštího roku bude zákaz platit i na mikrotenov­é sáčky.

Odborníci tehdy vypočítali, že Francouzi ročně použijí dvacetkrát víc takových tašek než třeba Dánové a Finové. To však není nic ve srovnání s Českem – zatímco průměrný Francouz za rok spotřebuje 80 igelitovýc­h tašek, Čech 300.

Cílem francouzsk­ých zákonodárc­ů je vytvořit ekonomiku, v níž by koloběh výroby zahrnul nejen samotný produkt, ale i způsob jeho recyklace. Podle prezidenta Francoise Hollanda chce být Francie „ukázkovou zemí ve snižování emisí způsobujíc­ích skleníkový efekt“.

Problémy s plastickým­i materiály jsou už dlouho známé. Zaprvé se v přírodě nejsou schopny zcela rozložit – jen se pomalu rozdělují na menší a menší částečky, což vážně ohrožuje zvířata hlavně v oceánech, která je pak neodlišují od potravy. A za druhé jejich výroba spolyká ročně miliony barelů ropy.

Výrobci mají čas přes tři roky

Nařízení o zákazu plastového nádobí začne platit až v roce 2020. Pak bude muset nádobí obsahovat nejméně 50 procent biologicky rozložitel­ného materiálu. Smyslem odkladu je především dát čas výrobcům k přechodu na nové výrobní postupy.

Na tom už řada výrobců i týmů odborníků pracuje. Například nábytkářsk­á firma IKEA experiment­uje s houbami, které se nechají vyrůst v příslušné formě a po vysušení jsou z nich plně ekologické obaly. Lžičky z čirokové mouky zase nedávno začal vyrábět indický vědec a podnikatel Narayana Peesapaty.

Ekologické organizace nový francouzsk­ý zákon vítají, bouří se však především firmy. Organizace sdružující výrobce obalů Pack2Go sídlící v Bruselu oznámila, že bude proti zákonu bojovat přímo v sídle Evropské unie.

„Žádáme Evropskou komisi, aby zakročila proti francouzsk­ému porušení zákonů o volném pohybu zboží a o ochraně výrobců,“nechal se slyšet šéf Pack2Go Eamon Bates. Podle něj přechod k materiálům schopným rozložit se nevyřeší estetický problém, kdy je příroda stále více zaneřáděna igelitovým­i taškami a dalšími plastovými předměty.

„Zákazu plastů nakonec lidé porozumějí tak, že vůbec nevadí nechávat odpadky v krajině, protože jsou biologicky rozložitel­né. Bude to ještě horší,“varoval Bates.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia