MF DNES

13 tisíc lidí se přimlouvá za ubytovnu v Motole

- — Ivana Karásková

Přestože petici za záchranu ubytovny nadačního fondu Klíček pro rodiče nemocných dětí v areálu Fakultní nemocnice v Motole podepsalo přes třináct tisíc lidí, osud ubytovny je nejistý. Strany se nedohodly na řešení ani na včerejším jednání petičního výboru parlamentu.

Podle ředitele Miloslava Ludvíka nemocnice prostory nutně potřebuje, protože má „manko“sto sester, které v Česku zřejmě nesežene a těm z Ukrajiny musí nabídnout ubytování.

„Z mého pohledu vnímá Klíček situaci příliš konfrontač­ně, z areálu ho však nikdo nevyhazuje a jde jen o to, aby ustoupili ze svých ubytovatel­ských ambicí. Ředitel zástupcům nadačního fondu nabídl, aby poskytoval­i psychickou podporu rodičům, kteří jsou za peníze pojišťoven ubytovaní přímo s dětmi na pokoji,“sdělila po jednání petičního výboru jeho předsedkyn­ě Zuzka Bebarová Rujbrová.

Ubytovna nadačního fondu Klíček, která už 23 let poskytuje za symbolicko­u částku nocleh a zázemí příbuzným nemocných dětí, o přežití bojuje od jara. Tehdy zakladatel­ům Klíčku manželům Královcový­m vedení nemocnice sdělilo, že prostory ubytovny budou muset do posledního července vyklidit. S odůvodnění­m, že zákony o státním majetku přitvrdily a nemocnice nyní může nabízet prostory pouze za tržních podmínek. Nyní je navíc sama potřebuje pro sestry.

Poté, co nadační fond ubytovnu v areálu nemocnice nevyklidil, vedení zařízení podalo na Klíček žalobu. Soud ji projedná zřejmě začátkem října.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia