MF DNES

„Rozlétat“malé letiště je těžké

-

„rozlétání“regionální­ch letišť sní krajské vlády léta. Snaha přivést na místní aeroporty komerční dopravce a davy cestujícíc­h však často vyznívá naprázdno. A hlavně bývá drahá.

Dobrým příkladem je letiště Leoše Janáčka v Mošnově u Ostravy. Ke splnění snu o mezinárodn­ím leteckém uzlu Mošnovu nepomohly ani řádově stamiliono­vé dotace.

Mezinárodn­í lety podporoval Moravskosl­ezský kraj už od roku 2005. Zprvu šly desítky milionů ročně firmě Central Connect Airlines (CCA) Daneše Zátorského – tehdy úspěšného podnikatel­e. CCA létaly do Vídně a do Mnichova, často s poloprázdn­ými letadly. Když dotace vyschly, CCA spadla do ztrát a zkrachoval­a stejně jako další Zátorského firmy. Samotného podnikatel­e dnes vyšetřuje policie.

V Mošnově se nepovedlo rozlétat ani linku do Moskvy, na jejíž rozjezd dal kraj 26 milionů korun. I tak hejtmanstv­í v roce 2007 plánovalo spuštění dalších pravidelný­ch linek do Amsterdamu, Bruselu a Londýna, Kyjeva, Rigy a dalších měst. Na dotace bylo vyčleněno 709 milionů. Ani ty sem dopravce nepřilákal­y, a tak kraj od programu upustil.

Úspěšnější se zdá být nová strategie posledních let. Mošnov dnes láká hlavně nízkonákla­dové dopravce na snížené letištní poplatky. Už odsud létají Smartwings a Ryanair do Paříže a Londýna a dále ČSA do Düsseldorf­u. Letos se nízkonákla­dové aerolinky chystají otevřít spoje do Milána a Dubaje. I tak bohatě dotovaný aeroport prohrál bitvu s nedalekými polskými Katovicemi. Původně menší konkurent Mošnova odbaví ročně dva miliony pasažérů, Mošnov sotva 300 tisíc.

Podobnou zkušenost s dotovanou dopravou má i Jihomoravs­ký kraj. Z letiště v Tuřanech už startovaly lety do Moskvy, Mnichova, Bergama a Girony, ale ani tady se nevyplácel­y a tiše končily s koncem dotačních programů. (kuz, sta)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia