MF DNES

Poslanec navrhuje „výprodej“léků

- — Iva Bezděková

Poslanci se snaží narychlo přilepit do zákona o léčivech změnu, která by mohla způsobit ještě větší nedostatek léků na trhu.

Už dnes jsou průměrné ceny léků v České republice extrémně nízké, takže se distributo­rům vyplatí vyvážet je ven, a v lékárnách pak chybějí. Podle nového návrhu by cena některých léků, kterým už vyprší patent, klesla o 40 procent.

„Další snížení cen léků v ČR by bylo skvělým dárkem pro firmy, které léky vyvážejí do zahraničí,“komentuje situaci Martin Mátl, předseda České asociace farmaceuti­ckých firem.

Návrh kritizují i lékárníci, kteří mají s některými léky problémy. „Třeba u léku na vysoký krevní tlak Tritace máme marži tři koruny na pacienta a měsíc. Pokud dojde ještě k dalšímu snížení ceny, pak se mi nevyplatí vůbec takový lék pacientům vydávat ,“říká předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Před snižováním cen léků varuje také lékárník Martin Kopecký, podle kterého dnes řada léků chybí právě kvůli nízkým cenám. „Dnes lékárnám chybí například lék na snížení hladiny cukru v krvi Gliclazid, důvodem je příliš nízká cena. Dále oční kapky Fucithalmi­c, pravděpodo­bně kvůli vývozu léku do zahraničí, a řada jiných léků,“poznamenáv­á lékárník. Další příklady přidává lékárnice Jarmila Skopová: „Týká se to léků na snížení cholestero­lu a léků na vysoký krevní tlak, jejichž ceny jsou už dnes podstatně nižší než v Německu.“

Sněmovna má o novele hlasovat zítra. „Cílem je, aby byly ceny těchto léků srovnateln­é s Evropou. Zatím jde jen o návrh,“uklidňuje předkladat­el návrhu zákona poslanec Rostislav Vyzula.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia