MF DNES

Čínský jaderný průmysl dobývá Velkou Británii

Číňané budou mít třetinový podíl na stavbě nové jaderné elektrárny v Británii. A zájem mají o další dvě. Pokud uspějí, stanou se na další desetiletí výraznou silou v britské energetice.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Po havárii ve Fukušimě se Británie stala pro jaderné firmy magnetem. Jako jedna z mála rozvinutýc­h zemí totiž po roce 2011 nezavrhla stavbu nových reaktorů.

Britská vláda tento týden povolila výstavbu nové jaderné elektrárny v Hinkley Pointu v Somersetu na jihozápadě země, první od roku 1995. Investorem je z jedné třetiny čínská státem vlastněná společnost General Nuclear (CGN).

Zbývající dvě třetiny má zajistit francouzsk­á energetick­á skupina EDF, reaktor dodá francouzsk­á Areva.

Během dalších týdnů mají Číňané v úmyslu předložit plán, jak s výstavbou za 18 miliard liber (486 miliard Kč) pokračovat. Britští spotřebite­lé podle odhadů během následujíc­ích 35 let doplatí na výstavbu elektrárny nejméně 30 miliard liber (810 miliard Kč) proti současné tržní ceně.

Hinkley má pokrýt sedm procent spotřeby elektřiny v zemi, proud však začne vyrábět nejdříve v roce 2025.

Číňané se nyní chystají soutěžit také o dodávku reaktorů v další britské jaderné elektrárně Bradwell v Essexu a výhledově nejspíš také v elektrárně Sizewell u Suffolku. Pokud by získali i tyto zakázky, měla by čínská CGN výraznou roli v zásobování Británie elektřinou nejméně po celou další generaci.

Ještě v červenci se přitom vláda zdráhala vydat konečné povolení k výstavbě. Podle premiérky Theresy Mayové byly důvodem i obavy z přílišného vlivu Číny v Británii. Projekt je prý z bezpečnost­ního hlediska příliš citlivý na to, aby si Britové mohli dovolit riskovat.

Rozhodnutí britské vlády se i proto neobešlo bez protestů a kontroverz­í.

Objevují se také úvahy, že účastí čínského koncernu si Britové chtějí otevřít přístup na čínský trh. A že od Francie pak očekávají, že po brexitu bude při vyjednáván­í o vystoupení z Evropské unie vystupovat jako britský spojenec a pomůže Londýnu dojednat výhodnější podmínky. Zatímco například v Německu je jaderná energie na ústupu a vláda rozhodla, že do roku 2021 budou všechny jaderné elektrárny odstaveny, Británie, ale například i Francie jdou opačným směrem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia