MF DNES

Indie a Pákistán spolu už zase válčí – „jen“slovně

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

V dlouholeté rivalitě mezi dvěma jadernými rivaly Indií a Pákistánem už zase mají hlavní slovo horké hlavy.

Zejména indičtí generálové jsou rozžhavení doběla. Padají výzvy k pádné vojenské odpovědi, která by Pákistán jednou provždy odkázala do patřičných mezí.

Příčinou je jeden z nejkrvavěj­ších incidentů během posledních dvaceti let, který se odehrál koncem minulého týdne v indické části sporného Kašmíru. Ozbrojenci, kteří přišli z Pákistánu, tam přepadli indickou vojenskou základnu a zabili nejméně osmnáct vojáků. Indům zjevně dochází trpělivost. „Ujišťuji národ, že ti, kteří stojí za tímto zbabělým útokem, nevyváznou bez trestu,“prohlásil emotivně indický premiér Naréndra Módí. Pákistán sice výslovně nejmenoval, ale prakticky nikdo nezůstal na pochybách, koho měl na mysli.

Rám Madhav, šéf vládnoucí Indické lidové strany, vyjádřil panující náladu jednoznačn­ě: „Za jeden zub celou čelist!“

Máme tu tedy opět válku? Zatím naštěstí ne tu skutečnou, ale „jen“slovní. Ani nad tím však nelze jen tak mávnout rukou. Vždyť opravdové války – a to hodně krvavé – spolu oba státy vzniklé rozpadem Britské Indie vybojovaly už tři.

Téměř vždy byl rozbuškou převážně muslimský Kašmír, jenž je nyní provizorně rozdělen mezi oba státy. V indické části navíc od července místní separatist­é znovu oživili ozbrojený boj za připojení k muslimském­u Pákistánu. Jen málokdo pochybuje o tom, že se jim z pákistánsk­ého území dostává zásadní pomoci (což ovšem Islámábád rozhodně odmítá).

Má se tedy už tak rozhozený svět bát další mohutné války?

Situace je přece jen složitější. Dillí ústy nacionalis­tického premiéra slibuje agresivní odplatu, podle většiny analytiků je však vojenská akce velmi nepravděpo­dobná. Proč? Především kvůli pákistánsk­ým jaderným bombám.

Horké hlavy musí vychladnou­t

Indie – i když je více než pravděpodo­bné, že mnozí generálové by do toho chtěli jít naplno – má přes tvrdou rétoriku ve skutečnost­i jen omezené reálné možnosti odpovědi. „A ani ty nejsou zcela bez rizika,“varoval bezpečnost­ní analytik Dhrúva Džajšankar z Brookings Institute v Dillí.

Horké indické hlavy tedy budou nejspíš muset rychle vychladnou­t. To ale neznamená, že se nestane vůbec nic. Lze očekávat zvýšenou přeshranič­ní palbu indického dělostřele­ctva, případně nájezdy či nálety na tábory militantů v pákistánsk­é části Kašmíru, ale sotva něco víc.

Případná větší vojenská akce by vypustila džina z lahve a mohla by zcela nekontrolo­vaně eskalovat, na což by obě země fatálně doplatily. O jaderných zbraních ani nemluvě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia