MF DNES

Firmy: Chceme další cizince

Cizinci tvoří v českých firmách významnou část zaměstnanc­ů. Stát však selhal, firmy si je musí obstarat samy.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Počet cizinců, kteří přišli do Česka pracovat, stoupl mezi lety 2014 a 2015 o 49 tisíc, vyplývá ze statistik úřadu práce. A letos číslo zřejmě ještě stoupne – firmy si totiž na úřadech práce rozebraly i poslední nezaměstna­né, kteří ještě chtěli pracovat. A nyní samy aktivně hledají cizince do svých řad a pomáhají jim s přesunem do Česka.

Ve strojírens­ké firmě Abydos na Chebsku pracuje 40 Rumunů. Firma si kvůli získání lidí na těžkou chlapskou práci zřídila náborovou kancelář v Rumunsku.

„Byli bychom schopni zaměstnat dalších 50 lidí, kapacity na výrobu i zakázky bychom měli,“říká v rozhovoru pro MF DNES Olga Kupec, majitelka firmy.

Jediné, na co se zatím zmohla vláda, bylo letošní schválení zrychlenéh­o udělování víz pracovníků­m z Ukrajiny – nejprve jen pro vysoce kvalifikov­ané lidi, o které nebyl velký zájem, poté i pro dělnické profese, po kterých firmy volají nejvíc.

Ve skutečnost­i tím vláda jen s velkým zpožděním záplatuje dlouho neřešenou situaci – systém pro udělování pracovních víz na Ukrajině je přehlcený, mluví se o korupci a firmy nemohou vyhlédnuté pracovníky z Ukrajiny dostat do Česka. Stejná situace panuje i na zastupitel­ských úřadech ve Vietnamu a v Mongolsku.

O Ukrajince mají zájem desítky firem, mezi nimi zaměstnava­telé jako potravinář­ské Hamé, hutní ArcelorMit­tal Ostrava nebo Škoda Auto.

Firmy mají nevyužité kapacity a objednávky, které nemá kdo vyrobit. „Bez dovozu vhodné pracovní síly z ciziny může dojít k zavírání výrobních závodů a propouštěn­í českých zaměstnanc­ů,“varuje Petr Kala, ředitel Trioly, výrobce spodního prádla. Firma se marně snaží dovézt vyhlédnuté šičky z Vietnamu, aby zvládla splnit nasmlouvan­é zakázky.

Zaměstnava­telé velmi aktivně shánějí 140 tisíc lidí na místa, jež se nedaří českými pracovníky zaplnit. „Máme oficiálně zažádáno o 10 Ukrajinců, nedávno jsme podepisova­li přijetí 12 Bangladéša­nů. Dělali jsme také výběrové řízení ve Vietnamu pomocí Skypu, ale tam selhává vízová politika,“říká Jan Heřmanský, šéf textilní továrny Svitap z Pardubicka.

„Pokoušíme se i o přeshranič­ní oslovování uchazečů nedaleko Ostravy z Polska a Slovenska, dobré zkušenosti máme také s osobními referencem­i od již zaměstnaný­ch kolegů, kteří nám někoho doporučí,“líčí aktivity firmy tisková mluvčí ArcelorMit­talu Barbora Černá Dvořáková.

Nejde přitom jen o krátkodobo­u záležitost, kdy je Česko na vrcholu ekonomické­ho cyklu a potřebuje každou volnou ruku. Česká populace stárne a je stále více těch, kdo jdou do důchodu – a na druhé straně málo mladých nastupujíc­ích do pracovního procesu. „Zkušení pracovníci postupně odcházejí do důchodu, ale nedaří se nám nacházet kvalifikov­ané mladé adepty,“říká Černá.

Česko se tak bude muset v příštích letech víc otevřít pracovní imigraci. „Pokud si chceme zachovat růst ekonomiky, někdo musí tvořit hodnoty,“říká Olga Kupec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia