MF DNES

Oceláři proti Číně. Chtějí pomoc vlády

Okamžik rozhodnutí, zda Evropská komise udělí status tržního hospodářst­ví Číně, se blíží. Oceláři z Moravskosl­ezského kraje se bojí, že pak Evropu zaplaví levná čínská ocel.

- Darek Štalmach redaktor MF DNES

Zástupci ocelářskýc­h podniků v Moravskosl­ezském kraji chtějí pomoc vlády při jednáních o přiznání tržního statusu Číně.

„Evropská unie páchá v otázce udělení tržního statusu Číně veřejnou sebevraždu, a přitom se tváří, že dosáhla obrovského vítězství v zájmu nás všech,“řekl viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy a zároveň místopředs­eda představen­stva společnost­i ArcelorMit­tal Ostrava Jan Rafaj.

„Z červencové­ho prohlášení komise vyplývá, že by Číně nemusel být přiznán status tržní ekonomiky, ale že se zruší rozlišován­í mezi tržní a netržní ekonomikou. To je, jako by ten status dostala. Komise prý zavede nějaká opatření, ale víme, jak to v Unii chodí, trvá to řadu měsíců a let, než se podobná opatření dostanou do praxe.“

V lednu to začne

Otevření evropského trhu čínské oceli by pro místní hutníky znamenalo obrovský problém. Jen v prvním pololetí letošního roku se dovoz hutního materiálu do České republiky zvýšil o 8,9 procenta.

Čínská výroba oceli dosáhla v roce 2015 poloviny celosvětov­é produkce, z Číny pochází 30 procent veškeré oceli, která překročí hranice Evropské unie. Podle ocelářů se právě vlivem nárůstu dovozu propadly ceny některých výrobků – například u svitků válcovanýc­h za tepla klesla o čtyřicet procent.

Od vlády oceláři chtějí pomoc při jednání s Evropskou komisí. „Současný status quo je pro nás výhodný. Pokud si ovšem mezinárodn­í závazky vyžádají změnu legislativ­y ze strany Evropské komise, nemůže Česko podpořit kroky, které by znamenaly přiznání statusu tržní ekonomiky bez efektivníc­h doprovodný­ch opatření,“vysvětluje mluvčí ministerst­va průmyslu a obchodu František Kotrba. „Případné změny v nástrojích na ochranu obchodu musí zohledňova­t zájmy českých průmyslový­ch odvětví.“

„Je polovina září a od začátku ledna má platit něco, co ještě nikdo neviděl, jak má vypadat. Nikdo vlastně neviděl komplexní sadu toho nového nastavení, což mi přijde divné a téměř nemožné, aby to fungovalo,“popsal Jan Rafaj nejistotu ocelářů před konečným rozhodnutí­m Evropské komise.

Hutníkům na čínské produkci vadí především fakt, že jejich konkurenti nemusí na rozdíl od evropských firem dodržovat například tvrdá ekologická opatření. To ve výsledku výrazně snižuje výslednou cenu výrobků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia