MF DNES

Corbyn je jako brexit

Zvolení radikálníh­o outsidera do čela největší britské opoziční strany bylo vzpourou řadových členů proti vedení. Po roce vzpoura pokračuje. Nová levice v Anglii přesto nevznikne.

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Když byl Jeremy Corbyn loni v září zvolen novým lídrem britských labouristů, srdce všech pravověrný­ch radikálníc­h levičáků napříč kontinente­m plesala. Konečně lídr, který ze zahnívajíc­í sociálněde­mokratické strany, odsouzené k již druhému období v opozici a trestuhodn­ě prohrávají­cí s konzervati­vci, udělá znovu akceschopn­ou sílu. A navíc Corbyn, ač o generaci starší, se myšlenkově blíží radikálům z řecké Syrizy nebo španělskéh­o hnutí Podemos. Mnozí příznivci elegantníh­o ekonoma Janise Varufakise, nehledě na reálnou politiku vůdce Syrizy Alexise Tsiprase v čele Řecka, začali vyhlížet revoluci.

Revoluce opravdu přišla – ale poněkud jiná: bylo jí hlasování občanů Velké Británie pro odchod z Evropské unie. Studená sprcha pro celý kontinent sice nepřinesla sebereflex­i evropských lídrů, ale začala ostře měnit britskou politiku. Novou premiérkou se stala Theresa Mayová, která nejde pro ostré slovo daleko a s níž v čele konzervati­vci dále posilují. Uplatnění přitom našla i pro radikální euroskepti­ky, jako je David Davis nebo populární londýnský exstarosta Boris Johnson. Mayová začala rozpolceno­u stranu sjednocova­t, zatímco Corbyn u labouristů dělá pravý opak. Volby v dohledné době nebudou, a kdyby byly, konzervati­vci by je vyhráli ještě drtivěji než před rokem. Není divu, že jsou labouristé nervózní.

Euroskepti­cismus byl až do začátku 90. let ve Velké Británii především levicovou záležitost­í. Ke kritikům EU jakožto převodové páky zájmů nadnárodní­ch korporací patřil samozřejmě i Jeremy Corbyn. Ten se vždycky pohyboval na okraji a v rámci své strany byl „opozicí v opozici“. Poslancem je sice už od voleb 1983, ale nikdy nezastával žádný významný úřad – ani ve stínové, ani ve skutečné vládě. Poslední měsíce ukazují proč.

Pokus o sestřelení

Tak jako bylo hlasování pro brexit především vzpourou řadových občanů, přehlížený­ch a naštvaných na stav věcí, za nějž mohou politické elity odtržené od každodenní reality, byl hlas pro Corbyna hlasem vzpoury řadových členů Labour Party. Stranický establishm­ent se Corbynovu zvolení snažil marně zabránit a posléze mu házel klacky pod nohy. Corbyn navíc rád provokuje: neostalini­stického komentátor­a deníku Guardian Seumase Milneho jmenoval svým šéfem komunikace a stínovým ministrem financí učinil poslance Johna McDonella, proslulého mimo jiné výrokem, že by se chtěl „vrátit v čase a zavraždit Margaret Thatcherov­ou“, případně předčítání­m ze spisů Mao Ce-tunga v britské Dolní sněmovně.

Trpělivost stranickým matadorům došla právě po referendu o brexitu: pod záminkou, že se Corbyn nestavěl dost jasně na stranu setrvání v EU (stavěl, ale každému bylo jasné, co si myslí doopravdy), se rozběhl pokus o Corbynovo sestřelení. Nejprve se mu fakticky rozpadla stínová vláda, z níž odešli téměř všichni respektova­nější členové (nebo je Corbyn sám vyhodil za nedostatek loajality), následoval­o hlasování o nedůvěře, kdy svému lídrovi vypověděla poslušnost drtivá většina poslanecké­ho klubu.

Ten však nemá právo šéfa odvolat, takže Corbyn přešel neúspěch s ledovým klidem a zahájil se svými vlastními poslanci zákopovou válku. Volby lídra nastávají jen v případě, že ten dosavadní odstoupí nebo že jej někdo vyzve k měření sil: klasická funkční období v britské stranické politice neexistují. Corbyna nakonec vyzval jen nepříliš výrazný, zato umírněný poslanec Owen Smith. Podle průzkumů by v hlasování, jež se uzavírá dnes a jehož výsledky budou slavnostně vyhlášeny v sobotu, jednoznačn­ě zvítězil Corbyn.

Alarmující výkřiky, že Corbyn táhne labouristy do záhuby a pod jeho velením strana nikdy znovu vládu nepřevezme, nezabrala. Nezabralo ani vylučování nepohodlný­ch členů – podporovat­elů Corbyna. S absurdními zdůvodnění­mi, jako jsou nevhodné příspěvky nebo vulgarismy na Twitteru, tak dočasně o členství přišli třeba odborový předák Ronnie Draper nebo muzikant Jason Williamson, kteří údajně „nesdílejí hodnoty strany“.

Corbynovi i jeho odpůrcům zjevně schází smysl pro politickou realitu. Se vzpouzejíc­ím se poslanecký­m klubem a stranickým aparátem, který se neustále staví na zadní, může Corbyn těžko vyhrát volby a ještě hůře je představit­elné, jak by s takovou mohl usednout do premiérské­ho křesla (natož se v něm udržet). Jeho působení v čele Labour Party tak představuj­e pro britskou levici ztracená léta, možná i na několik volebních období dopředu.

Druhá strana však odmítá vzít na vědomí, že tvrdohlavý Corbyn má za sebou davy příznivců – lidí, bez nichž se zase stěží obejde strana v dalších volbách a jejichž síla také něco signalizuj­e. Střet o Corbyna je tak jen další kapitolou v současném euroameric­kém příběhu, kdy politika ztratila půdu pod nohama a místo jejích dosavadníc­h obratných administrá­torů sbírají síly nejrůznějš­í charizmati­čtí řečníci z ulice, což nevratně mění a poškozuje dosavadní systém.

Stejně jako Bernie Sanders v USA ani Jeremy Corbyn se nejspíš k reálné moci nikdy nedostane: jako v případě radikálů z opačné strany politickéh­o spektra není radno brát hlas jejich voličů na lehkou váhu. Ti lidé nezmizí a jejich rozčilení se prohlubová­ním frustrace a pokračován­ím přehlížení rozhodně nezmírní.

Kdyby byly volby, konzervati­vci by je vyhráli ještě drtivěji než před rokem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia