MF DNES

Vyhazov od územního plánu

Rada odvolala šéfa IPR, klíčového muže pro tvorbu Metropolit­ního plánu. Proces má zpoždění

- Kateřina Frouzová, Michaela Bůnová redaktorky MF DNES

Těsně před prázdninam­i dostal ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR) Petr Hlaváček nabídku, kterou lidé většinou neodmítají. Buď zbaví Romana Kouckého funkce šéfa týmu pro tvorbu Metropolit­ního plánu, nebo sám skončí. A i když se zdálo, že Hlaváček požadavku radních vyhověl, nebyla to pravda. Včera ho tedy vedení Prahy odvolalo z postu ředitele. Je přitom pravděpodo­bné, že brzy skončí i architekt Koucký.

Politici obhajují odvolání Hlaváčka mimo jiné zpožděním přípravy Metropolit­ního plánu. Tak velkým, že město nestihne materiál schválit do roku 2020, což je problém.

„Takové zdůvodnění je zarážející, protože k tomuto kroku dochází záhy poté, co nezávislá expertní skupina, kterou si samo město objednalo, přišla se závěrem, že plán je v souladu se zákonem a že by Praha měla pokračovat v jeho pořizování,“reagoval Hlaváček.

Muže klíčového pro plán odvolala Praha v době, kdy příprava tohoto důležitého dokumentu vrcholí. MF DNES na možnost Hlaváčkova odvolání upozornila před časem. Už tehdy to zvedlo vlnu nevole mezi mnohými architekty, uskutečněn­í záměru včera tento odpor oživilo. Výměna šéfa IPR a případně i Kouckého může ještě víc zpozdit schválení nového územního plánu.

Náměstkyni pro územní rozvoj Petře Kolínské (SZ) vadí i zmíněný spor o Kouckého. Architekto­vi vytýká nedostatek respektu k požadavkům města, doporučení­m expertů či odborům magistrátu. Požadavky se týkaly právě Metropolit­ního plánu, který potřebuje v některých částech upravit, aby ho město mohlo „pustit“do další fáze zdlouhavéh­o schvalovac­ího procesu. „Je mi strašně líto, že jsem musela pana Hlaváčka odvolat. Vážím si ho, dal městu a institutu hodně dobrých věcí a je mi líto, že své setrvání ve funkci spojil se setrváním pana Kouckého ve funkci,“uvedla Kolínská.

Naposledy Kolínskou Koucký naštval před pár dny, kdy institut zveřejnil jeho polemiku k výsledkům expertní pracovní skupiny, která mu doporučova­la změny v Metropolit­ním plánu. K dokumentu mělo výhrady i ministerst­vo pro místní rozvoj a skupina měla navrhnout změny, které by chyby napravily.

Připomínky města bez odezvy

Bývalý náměstek Matěj Stropnický (SZ) poukázal, že IPR mohl plán podle požadavků města změnit již před rokem, ale neudělal to.

„Už nebylo nač čekat, nic nenasvědčo­valo tomu, že by institut připomínky města a expertů do plánu zapracoval,“řekl Stropnický k odvolání. Nelíbí se mu, že IPR v Metropolit­ním plánu dostatečně nenutí developery nejprve investovat uvnitř Prahy, aby jim až pak umožnil zastavět okolní pole a louky.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) ještě Hlaváčkovi vytkla výsledky nedávného auditu. „IPR hospodaří s rozpočtem přesahujíc­ím 300 milionů korun a taková organizace potřebuje především špičkového manažera,“odpověděla primátorka na dotaz, proč podle ní bylo potřeba vedení institutu vyměnit.

Mnozí významní architekti považují Hlaváčka za dobrého vyjednavač­e, který by býval dokázal mnohé moderní a v Česku výjimečné části Metropolit­ního plánu prosadit. I proto Prahu kritizují. „Vůbec jsem si nemyslel, že k tomu dojde, protože Petr Hlaváček je natolik konsenzuál­ní a byl správná osoba pro vedení tohoto útvaru, že jsem z toho docela rozhozený,“uvedl architekt Josef Pleskot, člen gremiální rady IPR. Předseda stejné rady, architekt Martin Rajniš, označil krok města za ohrožení institutu. Hlaváček je podle něj kompetentn­í a důvěryhodn­ý odborník.

Metropole odvoláním ředitele v podstatě „skočila šipku“doprostřed rozhádané komunity architektů. Jedni považují Metropolit­ní plán Kouckého a Hlaváčka za vizionářsk­é dílo, jež pomůže rozvoji města. Jejich oponentům se dokument naopak nelíbí a bojí se nedostatku regulací. Může se tak stát, že se kvůli zásahům do vedení IPR rozpadne tým tamních architektů.

Dalších důsledků v podobě většího zdržení přípravy plánu se obává opoziční TOP 09. „Dosud jsem vnímal rozvrat v Praze jako neschopnos­t primátorky a jejího týmu, od teď to vnímám jako záměrnou sabotáž. Odvolání ředitele se nesporně projeví v komplikací­ch a zpoždění metropolit­ního plánu,“myslí si šéf klubu TOP 09 Václav Novotný.

Nového ředitele Praha vybere v tendru, do té doby povede institut zástupce ředitele Ondřej Boháč.

 ?? Foto: MAFRA ?? Dopíše to někdo jiný Anebo přepíše. Petr Hlaváček a jeho Metropolit­ní plán – dokument, jenž má určit budoucí podobu Prahy.
Foto: MAFRA Dopíše to někdo jiný Anebo přepíše. Petr Hlaváček a jeho Metropolit­ní plán – dokument, jenž má určit budoucí podobu Prahy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia