MF DNES

Soutěž na krytý bazén kritizují architekti

-

Česká komora architektů (ČKA) kritizuje soutěž na vzhled krytého bazénu v areálu koupaliště na Petynce v Praze 6. Vadí jí například, že se soutěže mohou zúčastnit jen studenti Stavební fakulty ČVUT a že v porotě není dost nezávislýc­h odborníků.

Koupaliště by se mělo proměnit do konce roku 2019, půjde o investici zhruba za 170 milionů korun. Podle společnost­i SNEO, která areál spravuje, by vypsání klasické architekto­nické soutěže znamenalo zdržení a náklady navíc. Od studentů si slibuje mladistvé, kreativní řešení.

„Tato forma zadání veřejné zakázky nemůže přinést očekávanou kvalitu a ani hospodárný výsledek,“uvedla komora. Městská část deklaruje, že soutěž je vypsaná v souladu se Soutěžním řádem ČKA. Podle komory ale soutěž řád nesplňuje hned v několika bodech a má atributy neregulérn­í soutěže. „V porotě například chybí nadpolovič­ní většina nezávislýc­h odborníků, dále jsou zde nepřiměřen­ě nízké odměny pro vítěze soutěže,“uvedla Hošková.

Podle mluvčí společnost­i SNEO Michaely Kahle chce městská část využít 22 hotových architekto­nických studií na dostavbu Petynky, které stály deset milionů korun. „Zdržení minimálně v řádu měsíců a náklady ve výši minimálně stovek tisíc korun, které by v této přípravné fázi znamenalo vyhlášení architekto­nické soutěže, by v konečném důsledku přinesly několikale­té zpoždění nebo opakované odložení celého projektu zase k ledu,“sdělila Kahle.

Zpracování plavecké haly je podle komory tak náročný úkol, že ho studenti nemohou plnohodnot­ně splnit. Podle městské části však studenti vytvoří jen vzhled budovy, vítězný návrh se pak dále dopracuje. Komora namítá, že by tvar budovy, ztvárnění fasády a vnitřní uspořádání měl řešit stejný autor. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia