MF DNES

„Při robotické operaci musíte vyměnit cit v rukou za zrak“

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

Trochu to celé připomíná počítačovo­u hru. Skrz brýle, tvarem podobné těm lyžařským, se Petr Štádler dívá do průzoru na 3D obraz temně rudé krajiny. Pomocí joysticků ovládá čtyři ramena robota Da Vinci Xi, nejnovější­ho amerického robotickéh­o systému.

Od hraní videoher se však situace zásadně liší. Primář cévní chirurgie z Nemocnice Na Homolce nesedí za ovládací konzolí, aby se pobavil, nýbrž aby zachraňova­l lidské životy.

„Je to o dost jiná práce než klasické chirurgick­é výkony. Při robotické operaci nemáte v rukou cit, jako když operujete klasicky nebo laparoskop­icky, kdy nástroje držíte v ruce,“vysvětluje primář Štádler s tím, že právě to je podle mnohých lékařů i hlavní nevýhoda robotickýc­h operací. „Na druhou stranu, lékař si velmi rychle zvykne vyměnit cit za zrak. Musíte neustále sledovat 3D obraz,“vysvětluje chirurg. Právě díky dokonalému 3D obrazu lékař na svou práci vidí mnohem lépe a detailněji než při klasické operaci. Pomocí robotické kamery navíc může sledovat i okolí operovanéh­o místa, které by při běžném zákroku neviděl.

Nemocnice Na Homolce je průkopníke­m roboticky asistované chirurgie u nás. Od roku 2005, kdy jako první tuzemská nemocnice získala robota Da Vinci, provedli její lékaři téměř 1 400 operací, mezi nimiž byly i světově unikátní výkony, zvláště v cévní chirurgii.

Včera vedení nemocnice slavnostně pokřtilo nového robota Da Vinci Xi, na kterém už chirurgové provedli 29 zkušebních operací.

„Tato druhá generace má vylepšená ramena. Předchozí robot nás trochu limitoval. Museli jsme třeba v průběhu operace kompletně přestavit ramena a upravit polohu robota, abychom se dostali tam, kam jsme potřeboval­i,“vysvětluje Štádler s tím, že nový robot má ramena více flexibilní, například se dají otočit o 360 stupňů.

Štádlerův tým má k dnešnímu dni za sebou téměř 370 cévních robotickýc­h operací. To jej řadí na první místo na světě vůbec. Při zákroku položí pacienta na speciální operační stůl. Ten je synchroniz­ován s robotickým systémem, a tak s ním mohou členové týmu hýbat i ve

Nemocnice Na Homolce včera pokřtila nejmoderně­jšího operačního robota na chirurgick­é zákroky. Poslouží pěti oborům.

Robot Da Vinci Xi

chvíli, kdy jsou v těle pacienta zavedena ramena. Po uspání pacienta chirurg zhruba na šesti místech nařízne pacientovu kůži tak, aby vznikly asi centimetro­vé ranky. Do nich zavede speciální trokary, tedy malé kovové trubičky, které vytvoří přístup do tělní dutiny. Břišní dutina se obvykle speciálním přístrojem nafoukne, aby měl operatér dostatečné místo na výkon, a poté již nastupuje na řadu robot. Dva asistenti, kteří jsou přímo u pacienta, zasunou robotické nástroje a kameru v ramenou robotickéh­o systému do připravený­ch trokarů. Dva trokary zůstanou volné pro případ, že by bylo potřeba například odsát přebytečno­u krev, podat další steh nebo jinak pomoci hlavnímu operatérov­i laparoskop­icky. Chirurg se ujme joysticků a ze svého křesla se pustí do samotné robotické operace. Například opraví výduť na břišní části aorty, na pánevních tepnách nebo provede takzvaný bypass (překlenutí) při uzávěru aorty nebo pánevních tepen. Po několika hodinách soustředěn­é práce tým robota odstaví, všechny ranky po trokarech zašije jedním nebo dvěma stehy a pacient se může začít zotavovat po operaci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia