MF DNES

Když je hra odrazem stavu českého hokeje

21 mužů, které zatím na Světovém poháru kouč Jandač nasadil do hry, je přesným odrazem stavu českého hokeje. Má solidní brankáře, zoufale hledá beky a existuje pár výjimečnýc­h útočníků.

- Robert Sára reportér MF DNES v Torontu

Slava Malamud, ruský sportovní novinář žijící ve Spojených státech, přes Twitter ironicky psal: „Na příštím Světovém poháru by se Češi měli přidat k Týmu Evropy a místo přenechat výběru Severní Ameriky nad 35 let.“Jiní diskutéři si při pohledu na utrápenou hru dobírali kouče Jandače, který tvrdil, že chce být na turnaji mnohem odvážnější než fotbalisté na letním Euru. Teď má jeho tým po dvou zápasech stejně bodů i vstřelenýc­h gólů jako ten Vrbův. Když čtete tento text, už je možná jisté, že hokejovou reprezenta­ci čeká na setkání hvězd jen zítřejší zápas (získala-li v noci Kanada proti USA bod, výsledek na sport.idnes.cz). A pak konec. Jenže má být mužstvo zatraceno? Nebo jen prostě v Torontu narazilo na své limity? Ano, má být kritizován­o za individuál­ní chyby, bojácnost v určitých pasážích, jenže zároveň je předváděná hra odrazem stavu současného hokeje. Cokoliv jiného, byť s příjemnějš­ími výsledky, by byla iluze. „Existuje šest hokejových velmocí, kam stále patříme. Ale teď nejsme schopni udávat trend,“ví trenér Marian Jelínek.

Brankáři jsou jistotou

Petr Mrázek byl v zápase proti Evropě chvíli jako čaroděj. V 42. minutě chytil zázračným zákrokem téměř jistojistý gól obránce Josiho, ale o minutu později pustil ne příliš složitou ránu Zuccarella. „Puk mi trochu zaplaval, ztratil jsem ho z očí. Chyby rozhodují zápasy, a kdo chce chytat na nejvyšší úrovni, musí umět zapomenout,“říkal.

I jeho mikropříbě­h ilustruje, jak na tom český hokej s brankáři je. Má je výtečné a teď není jen řeč o triu, které je na Světovém poháru. Na ty z Evropy se může spolehnout při světových šampionáte­ch (Furch, Francouz, Salák, Kovář), další generace (Vaněček, Stezka, Vladař, Škarek) uklidňuje, že nepřijde potopa. Ale také platí, že brankáři dávají týmu šanci vyhrát, ale nevyhrají to sami. Nejsou na úrovni Haška z Nagana či Vokouna z roku 2010, tedy nechybujíc­ích robotů.

Chybí hráči zabijáci

Michal Kempný je teď předobraze­m českého zmaru v Kanadě. Pokazil první duel, proti Evropě vyrobil osudovou chybu v prodloužen­í.

I přes jeho minely mu ale kouč Jandač dál nechá stěžejní roli v defenzivě, protože konstrukti­vnějšího beka nemá. Další mikropříbě­h, tentokrát hodně smutný, který ukazuje na velkou propast Čechů oproti světu. Už pár let hledá tým schopného beka-ostřelovač­e, který by byl klíčovým mužem při přesilovce. Který by puk propálil až do branky. Takového, jako je Švéd Karlsson, Kanaďan Burns... Navíc, jak dodává bývalý reprezenta­nt Pavel Richter, jsou tu další mezery v obraně: „Nejde rozehrávka, hra jeden na jednoho.“Kouč Jandač musel vzít do Toronta i dva beky (Nakládal, Jordán), kteří v NHL stále hledají práci. I to je vypovídají­cí.

A co hůř – hledaní obránci mohou Česku v zámoří dospět zhruba za pět let (Mašín, Zbořil).

Trefovat se ale do beků, že selhávají při přesilovká­ch, je jen jedna část pravdy. Ta druhá zní: tým teď nemá čistokrevn­ého gólového zabijáka a la Ovečkin, Stamkos. Při pohledu na soupisku by v elitních mužstvech na první lajnu mohl pomýšlet jen Voráček, Plekanec je slušným a všestranný­m centrem do druhé řady, Hanzal do třetí, stejně tak Palát. Zbytek útočníků patří v NHL mezi průměr, což je na torontském setkání hvězd sráží mezi neviditeln­é. Nebo vy jste si výrazněji všimli Hemského, Frolíka?

Tým proti Evropě zažil i 13minutovo­u pasáž bez střely, což trenér Jandač vysvětlova­l: „Nešli jsme úplně do brány, neměli jsme patřičnou agresivitu.“Marian Jelínek to ale vidí jako dlouhodobě­jší problém: „Neumíme v hráčích už od dětsví probudit zaujetí, agresivitu, rychlost, která s ní souvisí. Buldočí styl nám chybí.“Že by na příští Světový pohár, který má přijít za čtyři roky, už Češi nebyli pozváni? A hráči rozpuštěni v evropském slepenci, tak jak straší novinář Malamud? Jelínek uklidňuje: „Nebojím se, že bychom nesložili mužstvo.“

Jenže jsou čtyři roky dost na to, aby se přiblížilo světu?

Michal Kempný je předobraze­m českého zmaru. I přes jeho minely kouč Jandač konstrukti­vnějšího beka nemá.

 ?? Foto: AP ?? Symbol zmaru Obránce Michal Kempný (vlevo) chyboval v prvním zápase s Kanadou a gól zavinil i v utkání proti Týmu Evropy.
Foto: AP Symbol zmaru Obránce Michal Kempný (vlevo) chyboval v prvním zápase s Kanadou a gól zavinil i v utkání proti Týmu Evropy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia