MF DNES

Ekologičtí oskaři

Mezi nominace na cenu E.ON Energy Globe se dostaly pasivní novostavba v Telči nebo rekonstruk­ce secesního domu v Poděbradec­h.

- text Filip Grygera foto UMPRUM, archiv firem

Jeden pamatuje císaře Františka Josefa, druhý stojí teprve pár let. Mají však společné dvě věci. Oba najdete v centrech historický­ch měst. A oba jsou pasivní. Právě to je důvod, proč je odborná porota nominovala na cenu v kategorii staveb v soutěži ekologický­ch projektů přezdívané Ekologický oskar.

Rodinný dům nad vodopádem v Telči (nahoře) si pro sebe postavil architekt Jiří Ondráček z tamější kanceláře Archoo. Dřevostavb­a se zelenou střechou vzdáleně inspirovan­á vilou Fallingwat­er Franka Lloyda Wrighta levituje na betonových sloupech nad potokem pod hrází rybníka. Díky tomu ji neohrozí občasné povodně. Umístila se i ve finále soutěže Pasivní dům roku. Secesní dům v Poděbradec­h z roku 1907 (dole) jeho majitel Tomáš Vanický rekonstruk­cí proměnil v polyfunkčn­í pasivní dům s kavárnou, cvičebními sály či možností ubytování. Podařilo se zrestaurov­at i velkorysé schodiště.

V soutěži E.ON Energy Globe je možné hlasovat už jen do 30. září na adrese www.energyglob­e.cz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia