MF DNES

Tanec mezi vejci

Pokud vám záleží na kvalitě potravin, které jíte, určitě v obchodech pečlivě studujete etikety na obalech a složení obsahu. Jak ale odhalit ta nejlepší vajíčka?

-

Nemáte-li k dispozici luxus v podobě skutečných domácích vajíček od slepic, které vám běhají po dvorku, můžete si taková koupit – je k tomu ale třeba pečlivě prostudova­t obal a skořápku, kde jsou uvedeny všechny důležité údaje.

CO NAJDETE NA KRABIČCE

jakostní třídu a datum minimální trvanlivos­ti ve formátu den a měsíc. Vejce třídy extra A musí obsahovat datum snášky a dobu minimální trvanlivos­ti 9 dnů. Po uplynutí této lhůty se z nich stávají vejce třídy A s minimální dobou trvanlivos­ti 19 dní. Vejce jakostní třídy B jsou určena jen pro průmyslové zpracování. počet vajec jméno nebo adresu podniku, který vejce balil

kód třídírny včetně označení země. Země se značí dvěma písmeny: CZ = Česká republika, SK = Slovensko, PL = Polsko, za nimi následuje třímístná číslice. V České republice se však mohou třídit vejce pocházejíc­í z jiné země – česká vejce poznáte výhradně podle kódu CZ na skořápkách. hmotnost – malá vejce do 53 g – střední do 63 g – velká do 73 g – velmi velká nad 73 g

CO NAJDETE NA VAJÍČKU

Na každém vejci je vytištěný kód, například v podobě 2 CZ 1234.

první číslice informuje o metodě chovu nosnic

vejce nosnic z ekologické­ho zemědělstv­í

vejce nosnic žijících ve volném výběhu

vejce nosnic chovaných v halách (na podestýlce) vejce nosnic chovaných v klecích následujíc­í dvě písmena značí zemi, kde byla vejce snesena. Systém značení je stejný jako u třídírny.

poslední čtyři cifry jsou číslem chovu.

DŮKLADNÁ PROHLÍDKA

Až si vyberete podle kódů, ověřte si, zda jsou všechna vejce ve vybraném kartonu nerozbitá, stejně veliká a barevná a zda mají hladkou skořápku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia