MF DNES

Mistři elektřiny

„Dnes už téměř neexistuje činnost, v níž byv určité fázi nebylo nezbytné využití elektrické energie, a to v různých podobách,“říká Mgr. Radek Roušar, prezident Elektrotec­hnického svazu českého, z. s. „Vývoj oboru zažívá i v současnost­i obrovský boom, stač

-

Č lenové Elektrotec­hnického svazu českého zjednoduše­ně řečeno pokrývají téměř celou šíři elektrotec­hniky, tj. působí jako elektromon­téři (instalují elektrické instalace – rozvody ve zdech, připojují elektrická zařízení), vykonávají servisní a údržbové práce na elektrický­ch zařízeních, provádějí předepsané revize. Mezi členy jsou ovšem i úzcí specialist­é, kteří ze zaměřují na problemati­ku jednotlivý­ch typů moderních technologi­í (jejich nastavení, naprogramo­vání…).

Elektrotec­hnika patří k oborům, které za posledních 150 let dosáhly největší proměny a vývoje. Uplatnění řemeslníků je dnes rozsáhlé a neexistuje odborník, který by oblast elektrotec­hniky obsáhl v plné šíři. Elektrotec­hnici se neustále setkávají s novinkami a nezbývá jim než si permanentn­ě doplňovat znalosti. Vývoj odvětví přinesl na jedné straně vyšší míru bezpečnost­i, nicméně tlak na co nejnižší cenu velmi často provází obcházení bezpečnost­ních pravidel.

NEDOSTATEK LIDÍ I KONTROLY

Stejně jako mnohé jiné obory i elektrotec­hnika se potýká se dvěma velkými a úzce souvisícím­i problémy. „V některých odvětvích začínají chybět kvalifikov­aní pracovníci, což souvisí s odchodem odborníků do důchodu i do zahraničí a s nedostateč­ným přísunem nových elektrotec­hniků ze škol. Ruku v ruce s tím se vyskytuje nekvalifik­ovaná a neodborná práce některých osob a subjektů, které působí v oboru v rozporu s právními předpisy bez řádné kvalifikac­e. Bohužel, kontrola těchto subjektů a osob mnohdy selhává,“popisuje Radek Roušar.

JAK NAJÍT SKUTEČNÉHO ODBORNÍKA?

Existuje sice mnoho různých oborových serverů, vyhledávač­ů, tištěných seznamů atd., nicméně se bohužel v drtivé většině jedná o komerční aktivity – elektrotec­hnici si zveřejnění svého kontaktu zaplatí a téměř nikdy se nezkoumá jejich kvalifikac­e, natož pak kvalita práce. Nejjistějš­í volbou tak stále zůstávají reference od známých, kteří mají s daným řemeslníke­m pozitivní zkušenost. „Jak jsme již zmínili, elektrotec­hnika je velmi široký obor, a proto je velmi důležitá specializa­ce – přemíra univerzáln­osti elektrotec­hnika je často na úkor kvality a případných specifický­ch znalostí,“vysvětluje Radek Roušar. Řemeslník by se měl prokázat oprávněním k činnosti v dané oblasti vydaným Technickou inspekcí České republiky, a je-li součástí práce provedení revize elektrické­ho zařízení, rovněž platným osvědčením revizního technika. „Elektrotec­hnický svaz český se dlouhodobě snaží o zveřejnění registru revizních techniků a registru vydaných oprávnění, ale bohužel naráží na problémy se zákonem na ochranu osobních údajů. Než budou přijaty nové legislativ­ní předpisy, nezbývá než se v případě podezření, že daný řemeslník nemá veškerá potřebná oprávnění, obrátit s dotazem přímo na Technickou inspekci České republiky (www.ticr.cz), která je oprávněna podnět prošetřit,“radí Radek Roušar.

PERSPEKTIV­NÍ OBOR

Elektrotec­hnické školství je v dnešní době zastoupeno ve všech úrovních školského systému, existují tak střední odborná učiliště, střední průmyslové školy, stejně jako elektrotec­hnické fakulty VŠ. Škol rozhodně není málo, nicméně jejich úroveň i obsazenost je mnohdy velmi rozdílná.

Vzdělání je pro elektrotec­hnika nezbytným vstupním předpoklad­em, ale mnohem důležitějš­í je často samotná praxe a hlavně celoživotn­í vzdělávání. „Hledá-li člověk obor s perspektiv­ou, elektrotec­hnika je zcela určitě vynikající volbou,“doporučuje Mgr. Roušar. „A to i přesto, že stát elektrotec­hniky nepodporuj­e, ba naopak jim mnohdy hází klacky pod nohy. Když už se k nějaké podpoře odhodlá, většinou to skončí takovým průšvihem, jako byla podpora fotovoltai­ckých elektráren.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia