MF DNES

Obvinit a nechat uležet

Volební seriál MF DNES Kauzy a průšvihy hejtmanů. Ty největší zůstávají otevřené

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Náměstek olomouckéh­o vrchního státního zástupce Pavel Komár včera naplno řekl, že policejní reorganiza­ce ublížila vyšetřován­í důležité kauzy Vidkun, v níž je obviněn i olomoucký hejtman Jiří Rozbořil. „V současné době se tam analyzuje obrovské množství dat ai v důsledku policejní reorganiza­ce tam došlo k utlumení na úseku analytické­m. Těžko odhadovat konec vyšetřován­í. Odešel hlavní analytik, který zpracováva­l tu věc,“sdělil včera Komár. Policie s novým uspořádání­m útvarů pracuje od 1. srpna a ministr vnitra Milan Chovanec v létě kritiky ujišťoval, že se živých kauz nijak nedotkne.

MF DNES se ve volebním seriálu tentokrát podívala na největší kauzy krajských představit­elů. Dva obvinění hejtmani Jiří Rozbořil (ČSSD) a Martin Půta (STAN) jsou momentálně nejvýše postavení politici, které vyšetřuje policie.

Půta je obviněn od listopadu 2014, že vzal půlmiliono­vý úplatek za to, že protlačí předraženo­u rekonstruk­ci kostela v Liberci. Policie zmapovala jeho schůzky na čerpací stanici s manažerem Metrostavu (proto se mu teď mezi libereckým­i politiky přezdívá „Martin Pumpa“), ale zatím nic nenasvědču­je tomu, že by měla nějaký rozhodujíc­í důkaz o korupci – svědka nebo nahrávku. Navíc se vyšetřován­í moc nehýbe. Zatím poslední výslech se konal v červnu a ani se přímo netýkal Půty. „Chtěli jsme případ hejtmana vyloučit k samostatné­mu projednání, ale neuspěli jsme. Už to trvá opravdu hodně dlouho a poslední rok neproběhl žádný úkon, který by se týkal mého klienta,“uvedl včera Půtův právník Tomáš Gřivna. Ten zvažuje obrátit se se stížností na nadřízené státní zastupitel­ství.

Mluvčí Národní centrály proti organizova­nému zločinu Jaroslav Ibehej trvá na tom, že v Půtově kauze stále probíhá vyšetřován­í, ale nic bližšího prozradit nechtěl.

Hnutí Starostů Půtovi natolik věří, že ho navzdory obvinění znovu postavilo do čela kandidátky.

Reorganizo­vaný Vidkun

Jiří Rozbořil je v jiné situaci, protože tady odposlechy existují a ČSSD se kauzy zalekla. Rozbořil proto mandát hejtmana neobhajuje. Podle policie chtěl uplatit policistu, aby ovlivnil vyšetřován­í podezřelé dotace pro jezdecký klub. Jednu věc však má s Půtou společnou. I jeho vyšetřován­í se vleče, byť ne tolik jako v Liberci.

Rozbořil si vyslechl obvinění v listopadu 2015.

„Naposledy jsme byli přizváni ke dvěma úkonům na začátku roku a teď nám pouze přišel dokument, že kauzu přebírá nová Národní centrála proti organizova­nému zločinu,“uvedl Rozbořilův právník Petr Konečný. Na rozdíl od Půty a jeho právníka Gřivny na rychlé vyřešení tolik netlačí, právě proto, že Rozbořil už nekandiduj­e.

Bývalý policista Robert Šlachta a jeho kolegové jsou přesvědčen­i, že i úsilí, se kterým se pustili do vyšetřován­í Jiřího Rozbořila v takzvané kauze Vidkun (pojmenovan­é podle norského fašisty Vidkuna Quislinga), vedlo k „reorganiza­ci“a nepřímo jejich konci u policie.

Šlachta a spol. si myslí, že doplatili na to, že se „otřeli“o vládnoucí ČSSD, která kontroluje ministerst­vo vnitra.

Kromě dvou obviněných Půty a Rozbořila policie prověřuje ještě jihomoravs­kého hejtmana Michala Haška. Zajímá se o smlouvy, které jeho kraj uzavřel s firmami lobbistky Jany Mrencové kvůli hejtmanově prezentaci.

Mrencová totiž rozesílala tiskové zprávy z e-mailové adresy „neexistují­cí mluvčí“Lucie Proutníkov­é a dostávala peníze za práci, za kterou byli normálně placeni zaměstnanc­i tiskového odboru. Policie také bude prověřovat, jestli Mrencová vykázanou práci udělala, a nešlo tedy o „fiktivní faktury“. Prověřován­í je však na úplném začátku.

Dost problémový je také náměstek hejtmana na Vysočině Libor Joukl (ČSSD). Tají, kdo mu půjčil sedm milionů korun na splacení hypotéky, a hrozí mu také soud kvůli údajně předražené zakázce na nákup sypačů. Joukl už nekandiduj­e.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia