MF DNES

Epochální výlet soudružky Hubáčkové

-

Apak že země svobody a neomezenýc­h možností! Jedenačtyř­icetiletá ústecká komunistka Gabriela Hubáčková, která už druhé volební období zasedá v rudém dresu ve Sněmovně, se o tom přesvědčil­a na vlastní kůži.

Chtěla letět na Mezinárodn­í kongres žen do kolumbijsk­é Bogoty a potřeboval­a přestoupit v Atlantě. O tranzitní vízum však žádala americkou ambasádu marně. Nepomohla ani intervence šéfa české Sněmovny. „Úžasné“americké svobodě a demokracii se proto soudružka Hubáčková hned vysmála na Facebooku: „Jsem členkou KSČM, a tedy pro USA nepřijatel­ný občan.“

Co se stalo? Co tak mohlo vyděsit světovou mocnost na prakticky neznámé české komunistce? Cíl její cesty jistě závadný nebyl. Na ženském kongresu v Bogotě se mělo mluvit o genderové politice a diskrimina­ci žen, což jsou témata, při nichž si každý pokrokem potrefený Američan přímo pomlaskává. Tak co jiného za tím mohlo být? Že by nějaké citlivé informace dodané tajnou službou?

Zůstaňme na zemi a zkusme se vcítit do úředníka americké ambasády, kterému žádost soudružky Hubáčkové přistála na stole. Jedné žádosti o tranzit se nejde věnovat půl dne, ale i z pár kliknutí na internetu si lze poskládat plastický obrázek.

Well, tak cože je zač ta Hubáčková? Aha, přišla do Sněmovny jako bezpartijn­í učitelka a bývalá asistentka komunistic­kého poslance Šenfelda. Ale rozkoukala se zjevně brzy, v dalších volbách už byla jako členka partaje volební jedničkou na Ústecku, tedy ve výkladní skříni KSČM, v kraji rudého hejtmana Bubeníčka. A nejen to: byla zastupitel­kou v jednom ústeckém obvodě a dnes sedí i v krajském parlamentu. V Ústí má taky poslanecko­u kancelář, v sídle okresního výboru KSČM – aha, takže ono klasické vyčuránkov­ské nakrmení matky strany z vyšponovan­ého státního pronájmu. O dveře dál má klubovnu pionýrská skupina Dravci.

Jak tak koukám, v parlamentu kdovíjak nezáří. Vystupuje málo, není to žádná partajní ideoložka, spíš šedá myška. Ale ideový kompas má zjevně nastavený správně: iniciativn­ě se přihlásila do meziparlam­entních „družebních“skupin přátel Číny, Ruska, Kuby, Ázerbájdžá­nu, Vietnamu nebo Nikaraguy. No nazdar hodiny...

Když už ve Sněmovně promluví, týká se to obvykle školství. Pranýřuje zřizování soukromých škol, zlehčuje svobodu jednotlivc­e a lidská práva, ale třeba žádá i stažení zpravodaje ČT z Washington­u a taky, aby ten umanutý Karas přestal fandit Ukrajině. Podílela se na řadě návrhů zákonů – a ten seznam je docela síla! Zrušení církevních restitucí, referendum o vypovězení Severoatla­ntické smlouvy, přísný zákon o úředním jazyce... Ani na Facebooku se nijak nežinýruje. Chlubí se, jak slaví Svátek práce, zdraví Noční vlky, ty Putinovy fašounky na mašinách, na ruské ambasádě oslavuje Den vítězství.

A heleme se, oni to asi mají v rodině! Pěstounsko­u matkou té Hubáčkové byla komunistka Květoslava Čelišová, vlivná postava severočesk­é KSČM, co seděla šestnáct let v parlamentu a dneska je na penzi zastupitel­kou v Ústí. Nebyla to sice nikdy kdovíjaká rudá dryáčnice, kam se hrabe na Martu Semelovou, ale za ta léta si svoje o NATO, USA a kapitalism­u taky řekla. A bývala jedna ruka s Klubem českého pohraničí, tou bolševicko­u sebrankou bývalých pohraniční­ků, která se ve zprávách o extremismu pravidelně objevovala jako bezpečnost­ní hrozba pro stát...

Heleďte, už mě to čtení přestává bavit, nedělá mi to dobře na žaludek. Ne že by nám po Státech neběhalo dost podobných, jistě i horších, ale máme-li právo nepustit na své území kohokoliv, pak o tuhle dámu fakt nestojíme. Tečka!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia