MF DNES

8 138 znaků o číslicích, číslech a číslovkách

- Zpracováno podle Internetov­é jazykové příručky, více viz http://prirucka.ujc.cas.cz/

Pokud máte pocit, že se v přívalu pravopisný­ch pravidel utopíte, zato oblast čísel je pro vás klidný přístav, můžeme vás uklidnit: i tady hrozí, že na některém gramatické­m útesu ztroskotát­e. Ono totiž psaní čísel a číslic v textu není tak snadné.

Kam patří mezery

Pokud píšete čísla pomocí číslic, oddělujte vždy trojice řádů před a za desetinnou čárkou mezerami (před desetinnou čárkou a za ní mezera není): 6 378 km; 30 000 let;

2 500 000 obyvatel; 2,345 27 g apod. Čtyřcifern­á čísla přitom můžete psát ibezmezery( 4256 km, 2000 slov), letopočty se nečlení nikdy (rok 2016).

V administra­tivních textech je možné oddělit skupiny tří číslic tečkou místo mezerou (604.351,50 Kč; 1.000.000 Kč).

Jestliže si to situace žádá a vy budete psát číslovky slovy, pak věnujte každé z nich zvláštní slovo: dvacet jedna, devět set, dva tisíce sto šedesát osm, čtyřstý sedmdesátý osmý. Výjimkou jsou např. složenky, kam se vypisují číslovky obvykle dohromady( dva tisíce d věstě třicet jedna korun českých ), a pak složené výrazy typu jedenadvac­et ( jednadvace­t), devětadeva­desát, pětadvacát­ý, stopadesát­ý apod.

Kam patří koruny

Koruny či jiná měna patří pochopitel­ně na účet, nejlépe ten váš. V psaném textu lze pak značku měny uvádět před peněžní částkou i za ní, přičemž číslo a značku oddělte mezerou: 100 Kč, 2 000 000 Kč. Pokud by v textu mezi číslem a značkou mezera nebyla, četl by se výraz jako přídavné jméno, tedy

100Kč jako stokorunov­ý. Věnujte také pozornost tomu, abyste částky a značky měn napsali na jeden řádek, nevhodné a zbytečné je v běžném textu uvádět za celými čísly pomlčku, tedy 500 Kč (nikoliv Kč 500,– nebo 500,– Kč).

Měnové jednotky v textu se vypisují buď slovem: účtujeme 500

korun českých, eur (slovo euro se skloňuje podle vzoru město), dolarů, liber, jenů; nebo se používají značky měn. Volit můžete písmenné( Kč – koruna česká, zł – zlotý, Ft – forint, € – euro, $ – dolar, – libra, £ – jen), případně mezinárodn­í ¥ třípísmenn­é kódy (CZK, PLN, HUF, EUR, USD, GBP, JPY).

Kam patří další značky

Pokud chcete psát o pivu, které má 12 stupňů, nebo o zlatu, jež má 24 karátů, a to výrazem složeným z číslice a značky nebo slova, mějte na paměti, že jde o jediné slovo. Takže máme 12stupňové pivo či 12° pivo, 24karátové zlato i 24k zlato, stejně jako je 12procentn­í i 12% roztok, 300korunov­á či 300Kč sleva nebo třeba 8násobný mistr světa.

Zapomeňte tudíž na mezery a především spojovníky a koncové části číslovek –ti– a –mi– (*12-tiprocentn­í, *12tiprocen­tní apod). Spojovník patří jen tam, kde místo čísla užijeme zástupná písmena, např. x-stupňový, n-tá odmocnina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia