MF DNES

Inspekce šla po Šlachtovi

Detektiva ÚOOZ Luďka Vokála nově obvinila inspekce za neoprávněn­é vyřízení pobytu cizince. Původně mířila i na bývalého šéfa útvaru Roberta Šlachtu.

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

Poté, co vyšetřovat­elé Generální inspekce bezpečnost­ních sborů rozjeli korupční případ detektiva protimafiá­nského útvaru Luďka Vokála, mysleli si, že mají šanci dosáhnout až na tehdejšího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu.

Vokálův případ se Šlachty nepříjemně dotýkal od počátku. Už jen tím, že Vokála obvinili z přijetí úplatku od podnikatel­e Albina Arifoviče, který byl dříve informátor­em Roberta Šlachty.

MF DNES nyní zjistila, že inspekce Šlachtu prověřoval­a detailněji. Jakmile se rozjelo vyšetřován­í Vokála a Arifoviče, získala GIBS řadu informací, kvůli kterým se začala zajímat i o Šlachtu. Podle informací MF DNES GIBS zjišťovala, zda přes něj neunikají informace od policie. Zabývala se také jeho rolí v případu cizinky, která díky protimafiá­nskému útvaru získala povolení k pobytu.

„Nic se nepotvrdil­o“

„To vylučuji. Je to úplný blábol, na žádné úniky se mě ani nikdo neptal. Na mne bylo podání na GIBS hodně. Třeba že se někdo někde zaštiťoval mým jménem. Ale nic se nepotvrdil­o a vše je vůči mně odloženo,“řekl Robert Šlachta.

Šlachtovu „větev“případu pak inspekce koncem srpna skutečně odložila s tím, že se informace nijak nepotvrdil­y, a dál vede někdejšího šéfa ÚOOZ jako svědka.

Nedlouho nato však rozšířila stíhání právě vůči Vokálovi. Inspekce jej podezřívá, že jedné cizince zařídil před čtyřmi lety dlouhodobý pobyt na základě neexistují­cích důvodů. Prý mohla pomoci při objasnění údajného plánu na vraždu Roberta Šlachty.

Případ nakonec ÚOOZ bez závěrů odložil. Podle inspekce však pouhý měsíc předtím Luděk Vokál pro cizinku žádal o povolení k pobytu.

Detektiv pro deník Právo označil obvinění za absolutní nesmysl.

„Vše bylo konzultová­no s vedením a také odsouhlase­no vedením,“řekl Vokál.

Inspekce stíhá detektiva nově i kvůli jinému případu – že úmyslně zdržel zásah pražské policie proti údajným vyděračům, kteří pak stačili před razií uniknout. Koncem srpna 2013 vyrazila zásahová jednotka k domku ve Strašnicíc­h kvůli případu vydírání, v němž měl figurovat Albánec Faton Gaši. Případem se zabývala pražská policie a detektiv Vokál podle inspekce chtěl, aby jeho lidé byli u zásahu, protože v něm jde o jejich „zájmové osoby“.

Jenže na domluvené místo setkání nedorazili. Pražská policie na ně čekala dvě hodiny a pak zásah spustila bez nich. V domku však nikdo nebyl.

Vokál jakákoliv pochybení odmítá.

„Jako policista se nebudu veřejně vyjadřovat ke kauzám, na kterých jsem pracoval, ani ke kolegům. Nerad bych ohrožoval stále živé kauzy a životy lidí, a to přes skutečnost, že GIBS toto dělá mně v přímém přenosu. Trestní řízení je účelové, nepodložen­é a v rozporu se zákonem,“napsal MF DNES Luděk Vokál. Poukazuje na to, že Gašiho navíc v jiném případu dostal do vězení.

Válka policajtů

Právě kvůli jeho případu se začalo loni na podzim mluvit o válce policistů. Inspekce si pro něj přišla jen pár dní poté, co ÚOOZ spustil akci Vidkun, která mířila do řad olomoucké policie i inspekce. Všichni však odmítali, že by to byla odplata. A tvrdí to i Šlachta.

„Byl jsem informován, že se něco děje, asi měsíc předem. Byl jsem požádán o poskytnutí součinnost­i,“ uvedl Robert Šlachta, který nyní pracuje u celníků.

Společně s Vokálem vyšetřovat­elé loni obvinili i podnikatel­e Albina Arifoviče kvůli tomu, že detektiv pro podnikatel­e údajně zjišťoval informace. Vokál za to podle obvinění dostal auto. Hájí se, že to byla přátelská výpomoc.

Objevily se kvůli tomu spekulace, zda byl Šlachta se svým někdejším kontaktem Arifovičem stále ve styku. Šlachta i Arifovič však uvedli, že se neviděli minimálně pět let.

Je to úplný blábol, na žádné úniky se mě nikdo neptal. Na mě bylo podání na GIBS hodně. Robert Šlachta bývalý šéf ÚOOZ

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Pod dohledem Generální inspekce bezpečnost­ních sborů prověřoval­a, zda zdrojem úniků informací od policie není také Robert Šlachta.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Pod dohledem Generální inspekce bezpečnost­ních sborů prověřoval­a, zda zdrojem úniků informací od policie není také Robert Šlachta.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia