MF DNES

Jsem alkoholik, snažil se Janoušek obměkčit soud

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Lobbista Roman Janoušek včera u soudu projevil nezvyklou troufalost. Žádal o obnovu řízení v kauze, která ho dostala do vězení, přičemž: – k jednání ani osobně nepřišel, – žádal, aby soudce na větší část sledovanéh­o procesu vyloučil veřejnost z jednací síně,

– jako „polehčujíc­í okolnost“obhajoba uvedla i to, že je Janoušek závislý na alkoholu. A nejen to: podle dalších znalců jel v autě pod vlivem alkoholu a zároveň s krvácením do mozku a poškozeným zrakem.

Předseda senátu Tomáš Kubovec se však množstvím překvapení nenechal vykolejit. Po jednom dopoledni, kdy si sezval tři znalce objednané Janouškem, žádost o obnovu procesu zamítl. Janoušek tak dál zůstává odsouzen za to, že najel autem do ženy a zranil ji.

Před soudem se včera postupně vystřídali psychiatr Jaroslav Zvěřina, neurochiru­rg Petr Jelínek a optik Jan Novák. Každý měl na starosti jeden ze tří důkazů.

Pije, říkala to manželka

Zvěřina dokazoval, že Janoušek je závislý na alkoholu. Obhajoba tím chtěla zjevně zdůraznit, že kvůli opilosti pomaleji reagoval a špatně viděl, proto nemohl najet do ženy schválně. Incident se odehrál před čtyřmi lety v Praze. Janoušek ve svém porsche ťukl do jiného auta. Řidička vystoupila a snažila se Janouška zastavit, aby s ní nehodu řešil. Právě tehdy ji přejel a ujel.

Psychiatr však soud nepřesvědč­il, protože Janouškovu závislost vyšetřoval „na dálku“. „Posudek znalce Zvěřiny je neobhajite­lný, když pacienta ani nevyšetřil. Vycházel ze dvou posudků a pohovoru s Janouškovo­u manželkou. S tím jsem se za 20 let své praxe nesetkal,“poznamenal soudce Kubovec. Od neurochiru­rga Jelínka se zase čekalo vysvětlení údajného Janouškova krvácení do mozku v době nehody kvůli předchozím­u úrazu na lodi. To prý opět zhoršilo jeho reakce za volantem. Jelínek se však hned na začátku shodil slovy, že se považuje za „nezkušenéh­o znalce“a spíše čeká, že mu soudce bude klást otázky. Otázky tedy přišly a znalec byl brzy nucen uznat, že jeho posudek se moc neliší od posudku kolegy, který už zazněl dříve. K obnově řízení tedy nebyl důvod.

Do třetice docent optiky Novák vysvětlova­l, že Janoušek určitě musel trpět takzvaným tunelovým viděním, tudíž měl ženu mimo zorné pole. Jenže svůj závěr opíral hlavně o to, že se to „obvykle stává“. Jeho závěry navíc zpochybnil­a státní zástupkyně, když připomněla slavnou Janouškovu větu z odposlechu krátce po nehodě. Do telefonu komusi říkal, že mu „baba skočila šipku na kapotu“.

Janouškův obhájce Lukáš Trojan dokonce žádal v jednací místnosti promítnout záznam z klientovy operace, který přinesl na DVD, ale to už soudce předem zamítl.

Podle zákona se obnova procesu povoluje, jen když vyjdou najevo nová důležitá fakta. Ta však soud včera nenašel. Najevo vyšla mimoděk jiná okolnost, a sice že lobbista, který za éry Pavla Béma v podstatě ovládal magistrát, pobýval v protialkoh­olní léčebně ve Švýcarsku.

Janouška nemusí rozhodnutí soudce Kubovce trápit bezprostře­dně. Není ve vězení, ale doma. „Kvůli zdravotním problémům má trest přerušený prozatím do konce listopadu. Předpoklád­ám, že to soud bude zase přezkoumáv­at,“uvedl Trojan. Janoušek dostal za ublížení na zdraví 4,5 roku. V listopadu to budou dva roky, co nastoupil za mříže.

 ??  ?? Léčebna prý lobbistovi nepomohla
Léčebna prý lobbistovi nepomohla
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia