MF DNES

TOP nula nula nic?

Po fiasku ve volbách TOP 09 přemítá, jak přežít. Zachrání ji mladí z Facebooku, či důchodová reforma?

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

VTeplicích je radním, v Praze studuje právnickou fakultu a v Brně má přítelkyni. Na to, že by kandidoval do Sněmovny, dvacetilet­ý Dominik Feri prý ještě donedávna nechtěl pomyslet.

Pozici nejmladšíh­o radního v zemi, který se snaží svoje vrstevníky přivést k politice, si zatím užíval hlavně na Facebooku, kde ho sleduje přes 46 tisíc lidí. Po víkendovýc­h krajských volbách, které pro TOP 09 skončily velkým neúspěchem a ziskem jen 3,4 procenta hlasů, si však uvědomuje, že příští rok ve sněmovních volbách může být jednou z výrazných tváří strany.

Bude právě on stát na začátku „obrody“TOP 09? Včera se v Praze sešlo její vedení, aby přemýšlelo, jak dál. Chce změnit program a hledat právě osobnosti, které by dokázaly přilákat nové voliče.

Konkrétně Dominik Feri byl jedním z mála kandidátů TOP 09, který dokázal v uplynulých volbách zaujmout – z pětapadesá­tého místa severočesk­é kandidátky ho lidé vykroužkov­ali až na první. Byť to nakonec straně k postupu do zastupitel­stva nebylo nic platné.

„Pod tlakem okolností se zdá, že mi nic jiného nezbude než kandidovat do Sněmovny. Nechci, aby to znělo nějak namyšleně, ale v TOP 09 si uvědomují, že nikoho takhle atraktivní­ho pro mladé lidi nemají,“přiznává. A patří k těm, kteří se nebojí otevřeně kritizovat politiku vlastní strany, jež od sedmnáctip­rocentního volebního zisku v roce 2010 pomalu klesá na hranu přežití. V tom je Feri výjimkou: v reakci na průzkumy, které dlouhodobě ukazují, že TOP 09 může mít velký problém, předseda Miroslav Kalousek zpravidla vytáhne jiný, který je ke straně milosrdný, a členové vedení opakují, že TOP 09 zase půjde nahoru.

Možné vysvětlení pro to den po krajských volbách poskytl Feriho kamarád a spolustran­ík Ondřej Kania. „Je nutné, aby se Miroslav Kalousek přestal obklopovat slabými lidmi. Kdokoliv by ho mohl teoreticky v budoucnu nějak ohrozit, toho si nepustí blíže k tělu,“napsal Kania v úvaze s podtitulem: „TOP 09, nebo TOP 0,9 procenta?“A Feri ji hned ocenil palcem nahoru. „Ale TOP 09 nemá být strana jen pro mladé lidi. Jsem s to oslovit prvovoliče, vysokoškol­áky, ale už neoslovím důchodce nebo lidi ve věku 30 až 44 let, kteří nás přitom ve velkém volí,“uvědomuje si, že sám na proměnu strany stačit nebude.

„A teď pozitivně“

Kalousek nicméně ví, že jeho strana má problém. „Nálada nebyla dobrá, zaznívala kritika od krajských lídrů. Že třeba hlavní téma kampaně – svoboda – je sice hezké v Praze, ale vysvětlujt­e to někomu v Ostravě,“popisuje jeden z účastníků včerejšího jednání předsednic­tva. „Ale nemůžeme dát jen na dojmy, teď během měsíce musíme podrobněji analyzovat, proč pro nás volby dopadly takhle špatně, pak se budeme bavit o programu do příštích voleb,“dodává. „Kalousek by taky v každém rozhovoru neměl mluvit o Babišovi, protože to pak vypadá, že nic jiného nemáme. Musíme mít pozitivněj­ší program. Ale to si snad už i předseda začíná

uvědomovat,“tvrdí politik.

„Měl by to být vizionářsk­ý, silně pozitivní program,“má jasno Feri.

„Je potřeba podporovat střední třídu, lidi, kteří se o sebe starají. To v těch našich protestníc­h akcích odplynulo,“uvažuje naopak stranický matador, místopředs­eda Leoš Heger. TOP 09 přitom bude muset najít recept, jak překonat konkurenci: na střední třídu a podnikatel­e se totiž silně zaměřuje už ODS.

Sexy poplatky u lékaře

„Velké téma k volbám budou také zdravotní nebo důchodová reforma. Současná vláda to úplně zastavila,“říká Heger. A nevylučuje návrat tématu poplatků u lékaře. „Je potřeba jasně říct: Zdravotnic­tví má méně peněz, než je potřeba. Dokud nebyly peníze, bylo to obtížné, ale teď, když je konjunktur­a, je možné dělat větší změny. Celkově je potřeba zvýšit důraz na zdravotnic­tví, sociální témata a školství,“míní exministr zdravotnic­tví. „Musíme umět prodat konkrétní témata,“říká obecně další místopředs­edkyně TOP 09, Markéta Adamová. „Takovým konkrétním tématem může být třeba jednotné inkasní místo. Nezní to sice atraktivně a můžeme to klidně nazvat jinak, ale zjednoduše­ní výběru daní je téma, které se týká každého občana,“myslí si.

Také zde má TOP 09 konkurenci. S jednotným inkasním místem vyrukoval už Andrej Babiš z ANO. Adamová je přesto přesvědčen­a, že TOP 09 tím osloví víc voličů. „Babiš už to jednou zrušil a teď to chce zavádět znovu. Ale my jsme to samé už jednou zavedli, věřím, že to voliči prokouknou,“doufá. A pořád spoléhá na to, že TOP 09 pomohou do Sněmovny také pražští voliči, kteří nevolili do krajů. I proto má stranu v Praze příští rok do voleb vést Karel Schwarzenb­erg. Ač bude mít krátce před osmdesátin­ami, ve vedení v něm vidí symbol úspěchu.

Volební charita

Zatímco na Schwarzenb­ergovi tak strana hodlá stavět dál, s druhým původním lákadlem – Starosty a nezávislým­i – už po rozchodu počítat nemůže. A strana tápe, jak uskupení, které v krajských volbách získalo téměř deset procent hlasů, nahradit. Feri má jasno: Starosty by chtěl ještě přesvědčit, aby si rozchod rozmysleli. U Starostů však pochodí těžko, po úspěchu v krajích se někteří z nich ironicky ptají, zda by to pro Starosty nebyla spíš charita. Na vstup do TOP 09 nepomýšlej­í ani její populární europoslan­ci Jiří Pospíšil nebo Luděk Niedermaye­r. „Je pro mě obtížné posouvat se ve vztahu k TOP 09 dál. Byl jsem zvolen v době, kdy úzce spolupraco­vala se Starosty, teď ta spolupráce nefunguje,“říká Pospíšil. A tak se TOP 09 zřejmě znovu - a lépe – pokusí sdělit, že není jen stranou dvou mužů – Kalouska a Schwarzenb­erga. „Máme dost zajímavých lidí i v krajích, jen nejsou dost vidět,“přemítá Adamová. Je proto možné, že se členové budou učit lépe vystupovat na sítích. Od Feriho.

 ??  ?? Celebrita 09 Dominik Feri je jedním z mála politiků, s nímž se lidé fotí. Fotka však není hlas. Foto: Y. Renelt, MAFRA
Celebrita 09 Dominik Feri je jedním z mála politiků, s nímž se lidé fotí. Fotka však není hlas. Foto: Y. Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia