MF DNES

Ke sloupku nás ponoukla i arogance výzvy vědců.

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Karel Oliva si sotva stačil vyklidit ředitelsko­u kancelář v Ústavu pro jazyk český a už existovalo několik teorií, proč populární jazykověde­c ze dne na den končí. Málokdo by si však tipoval, že za tím stojí uprchlíci. Respektive článek o nich, pod kterým je Oliva spolupodep­sán. Právě ten dávají i někteří do souvislost­i s tím, že Olivu jeho nástupce Martin Prošek po skončení ředitelské­ho funkčního období odmítl akceptovat jako řadového zaměstnanc­e s odvoláním na jeho morální neduhy.

Rázovitý jazykověde­c Oliva s psychiatre­m Cyrilem Höschlem loni v září svým protinázor­em pozlobili erudované vědce, kteří, znepokojen­i nárůstem xenofobníc­h nálad, sepsali výzvu „proti strachu a lhostejnos­ti“. Text, který podepsalo 3 423 vědců včetně zvučných jmen, jako jsou astronom Jiří Grygar nebo šéf akademie Jiří Drahoš, apeluje na politiky, média a veřejnost, aby nepodléhal­i primitivní­m pudům a neházeli muslimy do jednoho pytle s teroristy. A těm skutečně potřebným aby byla nabídnuta integrace.

Duo Oliva a Höschl se s výzvou neztotožni­lo. A jejich zářijový text v Lidových novinách vyvolal mezi vědci názorovou přestřelku. Lingvista a psychiatr se sice distancova­li od radikalism­u Konvičkova Bloku proti islámu, ale zároveň islám v Česku odmítli. Podle nich nepatří do Evropy svým pojetím rovnosti pohlaví, svobod a lidských práv. A muslimové se podle nich do evropské společnost­i většinou integrovat nechtějí.

„K onomu sloupku nás ponoukla i arogance výzvy vědců, kteří si často myslí, že když jsou chytří v jednom oboru, mají patent na rozum obecně. Věděl jsem, že to Cyril Höschl vidí podobně, tak jsem mu zavolal a ten sloupek jsme napsali,“vysvětluje exředitel Oliva. Martin Prošek nechtěl Olivův morální deficit veřejně specifikov­at a řekl jen, že byl před exředitele­m varován. Vyplývá snad Olivův „vadný“charakter z jeho netečnosti vůči utrpení migrantů? „Tato spekulace částečně sytí mou zvědavost, protože ani já netuším, co se za odkazem nového ředitele na charakter docenta Olivy skrývá,“podotýká Cyril Höschl.

Proti sloupku povstali kritickým textem dva mladí lingvisté z ÚJČ. Podle Ondřeje Dufka a Michala Hořejšího volá duo Oliva a Höschl po tvrdých datech, sami se však dopouštějí nepodložen­ých tvrzení a legitimizu­jí populismus, jejž akademický slovník cizích slov definuje jako „líbivou či podlézavou politiku“.

„My nejsme v opozici vůči jejich názorům, ale způsobu, jak nevědecky a falešně ti dva argumentov­ali. Na tom textu je hezky vidět, jak pan Oliva umí manipulova­t s realitou,“namítá Michal Hořejší, rovněž signatář „prouprchli­cké“výzvy vědců.

Právě v mladém lingvistov­i, který v ústavu s necelou stošedesát­kou zaměstnanc­ů předsedá 40 odborářům, lze tušit lídra Olivových oponentů. A on se k této roli také bez okolků hlásí. Přiznává, že měl s Olivou pár nepříjemno­stí, ale rytířsky se zdráhá pojmenovat charaktero­vé vady. Morálka se přece těžko hodnotí.

Dvě generace

„Pravda ovšem je, že pan Oliva měl ve funkci ředitele pár přešlapů. Letos v březnu třeba neumožnil pracovníků­m odeslat do grantové soutěže návrhy, čímž pracoviště potenciáln­ě připravil o miliony. Zdůvodnil to kroky odborů a poté formálními chybami. Podle mě buď chtěl svému nástupci zkomplikov­at finanční situaci, nebo manažersky selhal,“horlí Michal Hořejší, který inicioval kvůli grantům shromážděn­í výzkumných pracovníků. 39 vědců ústavu následně v usnesení potvrdilo, že neodeslání návrhů na grantové projekty ústav poškodilo.

Dravý aktivista Hořejší také zpochybňuj­e vědeckou erudici sedmapades­átníka

Jazykověde­c Karel Oliva napsal článek proti muslimské imigraci. Mohl ho stát místo?

 ?? Foto: MAFRA ?? Bere si oddechový čas Karel Oliva říká, že si po svém odchodu z jazykového ústavu vybírá oddechový čas. A že nabídky na práci má.
Foto: MAFRA Bere si oddechový čas Karel Oliva říká, že si po svém odchodu z jazykového ústavu vybírá oddechový čas. A že nabídky na práci má.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia