MF DNES

Dolce vita? Migrantem v Mineu

Jak se na Sicílii žije africkým migrantům? Reportáž z Cara Minea, jednoho z největších ubytovacíc­h center v Evropě.

- Jana Šafaříková

Nazývat ubytovací centrum pro migranty poblíž malého sicilského města Mineo „táborem“by bylo nepřiměřen­é. Relativně nově postavená americká základna, kterou vojáci využívali jen tři roky, svým vzhledem připomíná něco mezi satelitním městečkem za Prahou a americkou rezidenční čtvrtí.

Několik širokých ulic lemují udržované dvoupatrov­é domy, každý z nich má před vchodem široký trávník a garáž. Nezvyklé je tady jen to, že se mezi nimi na kolech projíždějí dospělí Afričané.

Cara Mineo je jedním z největších azylových center v Evropě. Oficiálně má kapacitu pro 3 500 lidí, nyní jich tu bydlí zhruba o stovku víc. Pokud by ale bylo třeba, může se jejich počet zvýšit ještě výrazněji.

Teploty tu i na podzim dosahují ke třicítce a kolem dokola se táhnou lány pomerančov­níků.

Nuda a pašeráci

Samo město Mineo, vzdálené odsud asi deset kilometrů, je vidět na protějším kopci. V ubytovacím areálu je ale všechno: hodiny italštiny, služby psychologa, velká jídelna, obchody a bazary, kurzy tance, fotbalové hřiště, kostel a mešita. Migranty sem přivezou buď z takzvaných hotspotů, kde mohou požádat o azyl, nebo rovnou z přístavu.

Podle aktuálních počtů je tu nejvíc Eritrejců (1 252), poté migrantů z Nigérie (576), Gambie (274) a Senegalu (272). Tady jsou ubytováni už ti, kteří mají alespoň mírnou šanci na kladné vyřízení své žádosti o azyl. Počty jednotlivý­ch národností připlouvaj­ících do nedalekého přístavu v Katánii jsou totiž jiné. Polovina Afričanů mířících z Libye pochází z Nigérie, Eritrejců je mezi migranty jen 13 procent.

Cara Mineo zajišťuje migrantům relativně bezstarost­nou existenci. Zdarma je ubytování, strava a základní oblečení. Pokud chtějí něco navíc, mohou si našetřit z kapesného, které je 2,50 eura (67 korun) denně. Ale peníze jsou virtuální – jen na kartě, která platí uvnitř tábora. Často proto pořizují cigarety, které pak přeprodáva­jí. Tím získají skutečné peníze, za něž koupí ve městě oblečení a elektronik­u a to pak dále prodávají v táborových bazarech. Někteří si i nelegálně přivyděláv­ají prací na okolních polích.

Proslýchá se, že ženy naopak volí prostituci. Demografic­ké rozložení ubytovanýc­h migrantů je totiž nepřirozen­é. Na 3 600 lidí připadá jen 600 žen a asi sto dětí, z nichž některé se tady už narodily. Věkový průměr zdejších obyvatel je mezi 24 a 25 lety. Většina z nich jsou muslimové, téměř všichni pocházejí z afrických zemí, občas se mezi nimi objeví Syřané. V Cara Mineu nyní čekají, než se zpracuje jejich žádost o azyl. To trvá zpravidla půl roku, ve zvláštních případech rok. Někteří si ale na jednoduchý život v centru zvyknou a zůstanou i déle. Pravidla to sice výslovně nepovolují, zároveň jim ale v delším pobytu nikdo příliš nebrání a úřady přivřou oči.

Jiní naopak čekat nechtějí, obrátí se na místní síť organizova­ného zločinu a přes další pašeráky se dostanou na místa, kde si svou budoucnost představuj­í raději: na sever Itálie, do Německa nebo do Londýna. Takové případy se týkají i nezletilýc­h migrantů.

I proto se zdaleka ne všichni účastní dobrovolný­ch kurzů italštiny. „Italsky se učí jen ti, kteří nemají jinou perspektiv­u než zůstat v Itálii, tedy ti, jejichž žádost o azyl bude téměř jistě zamítnuta,“vysvětluje Asme, sympatická žena z Maroka, která v táboře pracuje jako sociální poradkyně. „Třeba Eritrejci a Syřani, kteří mají na udělení azylu nárok, raději vyčkávají, než se v rámci relokačníh­o programu přestěhují do jiné evropské země.“

Téměř všichni ale chtějí do Německa. Případně do Švýcarska nebo zemí severní Evropy, ať už legálně, nebo nelegálně.

Budu fotbalisto­u

Migranti mají volnost pohybu, mezi osmou hodinou ranní a večerní mohou vycházet do okolí. Pro návštěvník­a zvenčí však není jednoduché dostat se dovnitř. Jsou k tomu potřeba nejrůznějš­í průkazy a povolení, u vjezdu hlídá stráž.

O pár desítek metrů dál, před jedním z domů se žlutou fasádou, sedí muž ve věku mezi dvaceti a třiceti lety. Představuj­e se jako Gaoudie a pochází z Burkiny Faso, kde stále žije jeho deset sourozenců. V Cara Mineu je už dva roky, mluví francouzsk­y a trochu italsky. Je zdvořilý, ale do řeči mu není a mluví trochu neochotně. Co by chtěl v Evropě dělat dál? Prý zůstane v Itálii. „A co práce?“– „No, je to těžký. Najít bydlení, práci a tak,“říká s ne úplně velkým odhodláním. „Jel bych na sever země, mám tam kamarády.“– „Od vás z vesnice?“– „No... z Facebooku.“

Nedaleko postává žena podobného věku z Pobřeží slonoviny. Do Itálie se dostala před čtyřmi měsíci s manželem. Minulý měsíc tu porodila dceru. I ona mluví z evropských jazyků jen francouzsk­y. O detailech cesty nechce vyprávět a o své budoucnost­i zatím nemá jasnou představu.

Ani ostatní často netuší, jak budou v Itálii nebo v Evropě dál žít. Jeden říká, že by mohl opravovat auta. Další dva, že budou fotbalisty.

 ?? Foto: Jana Šafaříková ?? Hodina italštiny Kurzy v Cara Mineu jsou nepovinné a zdarma. Probíhají v malých skupinách, učitelů je prý dost. Na snímku lekce pro migranty z frankofonn­í Afriky.
Foto: Jana Šafaříková Hodina italštiny Kurzy v Cara Mineu jsou nepovinné a zdarma. Probíhají v malých skupinách, učitelů je prý dost. Na snímku lekce pro migranty z frankofonn­í Afriky.
 ??  ??
 ?? Foto: 2x Reuters ??
Foto: 2x Reuters
 ??  ?? Za prací? Migranti často získají peníze na kolo prodejem věcí v místních bazarech. S ním pak jezdí třeba i na nedaleká pole, kde si načerno přivyděláv­ají sběrem citrusů.
Za prací? Migranti často získají peníze na kolo prodejem věcí v místních bazarech. S ním pak jezdí třeba i na nedaleká pole, kde si načerno přivyděláv­ají sběrem citrusů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia