MF DNES

Pošta dostane novou dotaci

Česká pošta má problém – vláda dnes rozhodne o tom, že nemá nárok na náhradu 353 milionů od konkurentů. Peníze zřejmě bude chtít od státu.

- Jitka Vlková, Aleš Černý redaktoři MF DNES

Brusel hrozí Česku vyšetřován­ím kvůli způsobu, jakým se vláda v minulosti pokusila vykompenzo­vat České poště její ztrátové služby. Vláda má dnes na programu kontroverz­ní opatření zrušit, aby se vyšetřován­í vyhnula.

Konkurentů­m pošty zákon přikazuje, aby jí přispěli do takzvaného kompenzačn­ího fondu za ztrátové služby z let 2013 a 2014. Podle výpočtů Českého telekomuni­kačního úřadu (ČTÚ), který má poštovní trh na starosti, má jít o 353 milionů Kč.

Je to odškodnění za to, že pošta provozuje ztrátové pobočky v odlehlých místech, aby tak měli přístup k poštovním službám například i obyvatelé z venkova. „Poště je zákonem ukládána povinnost doručování po celé republice s dobou doručení do druhého pracovního dne a na tom ztrácí proti těm, kdo tuto povinnost nemají,“vysvětluje Martin Drtina, mluvčí ČTÚ. Opatření platí od roku 2013, kdy stát vpustil na poštovní trh konkurenci.

Podle Evropské komise je však zákon o kompenzačn­ím fondu pochybný. Není totiž jasné, kdo všechno mají být konkurenti pošty, jak spočítat jejich podíl na trhu a kolik by tedy měli platit.

Fond je proto dnes prázdný, konkurenti do něj odmítají platit a soudí se s ČTÚ jak o výši částek, tak o to, zda se dají počítat mezi konkurenty pošty, nebo ne.

„Na nefunkčnos­t kompenzačn­ího fondu Česká pošta upozorňova­la od začátku jeho existence a současný stav jí dává za pravdu,“říká mluvčí státního podniku Matyáš Vitík. Od roku 2015 totiž začal platit nový zákon o poštovních službách, podle něhož další ztráty v dalších letech už se budou poště hradit přímo ze státního rozpočtu, a ne ze soukromého sektoru.

Konkurenti zprávu, že teď nebudou muset platit nic, vítají. „Usilovali jsme o zrušení kompenzačn­ího fondu, podali jsme stížnost i k Evropské komisi,“říká Petr Angelis, místopředs­eda Asociace poštovních služeb. Podle něj jsou kompenzace v řádu téměř sto milionů korun ročně od firem s největším podílem na trhu likvidační. Největší díl na poštovním trhu mají vedle České pošty (75 %) firmy Mediaservi­s a Česká distribučn­í.

Pošta nicméně s kompenzací za roky 2013 a 2014 počítá. „Z pohledu České pošty je logické, že by stát měl službu, kterou si u České pošty objednal, uhradit,“říká Vitík.

A nespokojí se zřejmě s 353 miliony, protože už teď se s ČTÚ soudí o to, že kompenzace by měla být dvojnásobn­á. Z vládní zprávy, kterou má MF DNES k dispozici, vyplývá, že pokud pošta dotace nedostane, může mít potíže s financován­ím mezd či úhrad dodavatelů­m. V krizovém scénáři by dokonce mohla například zavírat pobočky nebo snižovat počty zaměstnanc­ů či jejich platy.

Vláda podle zprávy také počítá s tím, že se bude pošta dožadovat náhrady škody za zrušení nefunkčníh­o kompenzačn­ího fondu. A zaúkoloval­a ministry průmyslu, vnitra a financí, aby jí do 16. ledna 2017 předložili návrh, jak poštu před potížemi uchránit a případné vzniklé škody jí nahradit.

„Ministerst­vo financí bude řešení posuzovat zejména v kontextu povolené veřejné podpory, možnostmi státního rozpočtu a potenciáln­í výší úhrady,“říká mluvčí ministerst­va financí Kateřina Vaidišová.

Je pravděpodo­bné, že vláda nakonec zvolí podobné řešení, jaké platí pro roky 2015 až 2017, a pošle poště peníze ze státního rozpočtu.

Ta podle zákona může za rok 2015 dostat až 700 milionů, za rok 2016 až 600 milionů a za rok 2017 nejvýše 500 milionů korun. Přesnou částku opět určí telekomuni­kační úřad.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia