MF DNES

Zrušit kraje? To je nesmysl!

- Jiří Němec — Autor vyučuje ústavní a správní právo na VŠ

Vsouvislos­ti s volbami do krajů se objevují názory, že kraje jsou zbytečné a měly by se zrušit. Většinou se objevují od politiků, kteří ve volbách neuspěli, což lidsky chápu. Ale to je tak všechno, čemu rozumím. Samosprávn­é kraje byly ustanoveny vůbec první novelou české ústavy po dlouhé politické diskusi a v praxi podle mě osvědčily oprávněnos­t svého vzniku a existence. Navíc zrušením okresních úřadů k 31. 12. 2002 a přenesením jejich činnosti na kraje a obce bylo rozhodnuto, že v ČR bude vytvořen tzv. spojený model výkonu veřejné správy, kdy pod jednou střechou krajů (a obcí) bude vykonávána jak samospráva prostředni­ctvím volených zastupitel­ů, tak i státní správa – rozhodován­í o konkrétníc­h právech a povinnoste­ch podle zvláštních zákonů.

Správné rozhodnutí. I když po celou dobu existence tohoto modelu se objevovaly nejrůznějš­í pokusy z pera ministersk­ých úředníků tento stav narušit: tu vymýšleli jakýsi „dopravní úřad“, tu cosi jako malý „okresní úřad“, jindy zase třeba „sociální úřad“, tedy jakési „výsadky“státu a posilování jeho vlivu na území obcí a krajů přímo řízené resortním ministerst­vem. Všechny tyto dosavadní pokusy o rozbití spojeného modelu neuspěly, především pro odpor obcí a krajů. Je přece nesporné, že právě obce a kraje jsou nejblíže občanům, a jsou proto schopny nejlépe řešit jejich problémy a vyřizovat jejich žádosti nejen v oblasti samosprávy, ale i státní správy. To přece bylo i cílem vzniku krajů a poslední reformy: přiblížit rozhodován­í co nejvíce občanům. Nikdy jsem nechápal (nakonec bohužel úspěšnou) snahu ministerst­va práce a sociálních věcí odejmout agendu sociálních dávek obcím a svěřit ji státním úřadům práce. V jednotlivý­ch obcích přece nejlépe znají sociální situaci svých občanů a systém jako takový vždy fungoval bez větších problémů.

Blýská se na lepší časy

Pokud jde o budoucnost krajů jako vyšších územně samosprávn­ých celků, jsem naopak příznivec úplného a co do pravomocí i komplexníh­o zemského modelu, kdy by nejlépe veškeré činnosti v oblasti veřejné správy (nejen silnice, střední školy či sociální agenda) byly vykonávány v jejich gesci, koneckonců klidně i agenda úřadů práce. Kraje by prostě měly získat kompletní rozhodovac­í pravomoci v otázkách veřejné správy v daném regionu. A jestli něčím velmi aktuálně začít, tak třeba novým zákonem o územním členění ČR, když stále platný zákon z roku 1960 je už překonaný a nerespektu­je existenci samosprávn­ých krajů. Základním stavebním kamenem veřejné správy by přitom měly být kraje a obce s obecním úřadem s rozšířenou působností. Tady už se blýská na lepší časy, když je připraven návrh nového zákona. Právě v souvislost­i s volbami do krajských zastupitel­stev by bylo vhodné o budoucnost­i krajů a jejich rozšiřujíc­ích se kompetencí­ch diskutovat. Občané bohužel význam krajů stále příliš nechápou, což je chyba především krajských politiků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia