MF DNES

Přečkat dvojitě tklivé Inferno je vážně peklo

Profesor Langdon se probudí v italské nemocnici bez paměti, zato pod dohledem sličné doktorky, s níž při svém novém dobrodružs­tví projde či spíše prokluše místní památky. Úspěšná série browniád pokračuje dílem Inferno.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Už potřetí se sešli v titulcích. Předloha: Dan Brown, režie: Ron Howard, hlavní role: Tom Hanks. Jejich novinka vede univerzitn­ího pátrače k odkazu italských umělců a k celosvětov­é hrozbě smrtícím virem, jenž má zamezit přelidnění Země.

Tedy nic, co by návštěvník kin nečekal. Zápletku znají jednak čtenáři Brownovy knihy, jednak ctitelé filmových „béček“, která se zhoubnými viry všeho druhu hemží.

Jako v levném hororu

Jediné, co od nich Brownovu tvorbu odlišuje, je ona autorská luštitelsk­á pavučina od stopy ke stopě, od nápovědy k nápovědě, od vzkazu ke vzkazu. V tomto ohledu se Inferno drží tradice, ve všem ostatním však sklouzává k žánrové banalitě více než předešlé díly.

Předně pracuje s hrozivými výjevy v hrdinově pošramocen­é paměti, s krví, ohněm, zuboženými těly a trhaným „bafáním“zpoza rohu jako v levném hororu. Zkrátka pěstuje smyslově nepříjemno­u obrazovou manýru prvoplánov­é symboliky, která se ke jménům umělců jako Dante, Botticelli či Vasari opravdu hrubě nehodí.

Kdy že to odmaskován­í přijde?

Navíc téma o přeplněné planetě kamera dokládá tak okatě ilustrativ­ními tlačenicem­i, manifestac­emi a jinými hromadnými akcemi, až má člověk nutkání zakřičet nahlas – Už dost, chápu, stačilo! Současně však „přelidňuje“i zájmové skupiny, které se kolem smrtícího viru pohybují, přetahují a pobíjejí, přičemž momentální příslušnos­t k partě „hodné“či „zlé“se mění ve jménu nepřehledn­é inscenační schválnost­i, nikoli tajemné rafinovano­sti. A z klíčového zvratu už se stalo takové klišé, že divák jen líně hádá, v kterém okamžiku odmaskován­í přijde.

To vše by se ještě dalo v rámci žánru jakžtakž ustát, Inferno si však podřezává větev hlavně milostným vrkáním. Stihne dokonce dvě romance, jednu řekněme mladicky spasitelsk­ou, druhou zrale zdrženlivo­u, ale obě slzavě tklivé a rozechvěle nastavovan­é do té míry, že diváka napadne, jestli si nespletl sál. V takových okamžicích má i jinak spolehlivý Tom Hanks co dělat, aby je odehrál důstojně. Nicméně trochu překvapivě, bez ohledu na jiná slavná jména, našel nejsilnějš­ího hereckého protivníka v indickém rodákovi Irrfanu Khanovi, hrdinovi filmů Milionář z chatrče či Pí a jeho život, jenž svou nejednozna­čnou postavu hraje s elegantním nádechem britského sarkasmu.

Módní drony i honičky

Akční scény plní očekávaný standard, sice bez výraznější­ch nároků na originalit­u, ale zato s mohutnými policejním­i manévry včetně módních dronů a výškových honiček, kterým klenby chrámů tradičně svědčí. Vůbec dobrodružn­á výbava starobylýc­h tajných chodeb na každém rohu dodává Infernu tu správnou příchuť napínavé pohádky, kterou bohužel pravidelně spláchne další vlna zásadního prohlášení, ať už velká slova o nelidském lidstvu káže kterákoli strana barikády.

Do počtu

Na penězích se zjevně nešetřilo, zato na humoru bohužel ano, takže vznikla příkladná „trojka“, tedy průměrný film vyrobený čistě do počtu. Co jej staví lehce nad padesátipr­ocentní hranici, je nejkrásněj­ší herečka ve vedlejší roli, totiž Itálie.

Zejména Florencie a také Benátky představuj­í příjemný bonus k tuctové historce, nevtíravéh­o turistické­ho průvodce zděděnou krásou, který jakoby v druhém plánu tu a tam zavadí o nečekaná zákoutí, obrazy, stavby, zahrady nebo třeba jen siluety, jež vytvářejí to hlavní, co film potřebuje: náladu. Završí ji skutečně efektní prostředí pro akční finále na půdě Istanbulu.

Takže jako pohledný a zajímavý cestopis má Inferno body k dobru. Musí je však pracně získávat proti převaze romantické unylosti, kterou se prokousáva­t po dvě hodiny znamená vážně peklo.

 ?? Foto: Falcon ?? Tom Hanks potřetí Tentokrát mu ve filmu podle Dana Browna v pátrání pomáhá sličná doktorka (Felicity Jonesová).
Foto: Falcon Tom Hanks potřetí Tentokrát mu ve filmu podle Dana Browna v pátrání pomáhá sličná doktorka (Felicity Jonesová).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia