MF DNES

Recyklovan­é pražské Vánoce

Trhy uspořádá Taiko. Užije staré ozdoby a strom, který neuspěl

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

PRAHA Ač už tomu někteří nevěřili, vánoční trhy na Staroměsts­kém a Václavském náměstí letos nakonec budou. Pražští radní na včerejším zasedání odhlasoval­i podepsání smlouvy o pronájmu obou náměstí s již letitým pořadatele­m největších trhů v Česku, společnost­í Taiko.

„Podepíšeme smlouvu na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou jeden rok,“upřesnil po včerejším jednání radní pro majetek Karel G. Procházka (ANO). Firma má nyní asi šest týdnů na to, aby trhy připravila. To jí trochu znemožňuje do nich zakomponov­at inovace, které ve veřejné soutěži Praze nabídla a které možná letos už nestihne. V první řadě totiž musí zajistit vánoční strom, dekorace a smlouvy s trhovci, na kterých začala pracovat teprve včera.

„Uděláme vše pro to, aby trhy byly připravené jako v minulých letech. Nestíháme už ale vypsat tradiční každoroční soutěž, ve které nám veřejnost posílala tipy na adepty na vánoční strom na Staroměsts­ké náměstí,“přiznává mluvčí společnost­i Taiko Hana Tietze s tím, že firma proto vybere jeden ze stromů, které už kandidoval­y v předchozíc­h letech a neuspěly. Odkud strom bude, by se mohlo rozhodnout v příštím týdnu. „Kolega je teď musí rychle objet, vybrat ten nejhezčí a pak přizvat dendrology, kteří udělají průzkum, zda je strom v pořádku,“vysvětluje Tietze.

Poslouží ozdoby z minulých let

Taiko se také v nejbližšíc­h dnech sejde se společnost­í SOS Dekorace, která pro něj dělá každoročně ozdoby. Loni touto dobou už na nich pracovalo přes sto padesát pražských dekoratérů. Letos se ještě nezačalo.

„S firmou SOS Dekorace teď musíme vyřešit, jaké jsou možnosti. V tomto časovém rozmezí se nabízí varianta nějaké recyklace a úpravy ozdob z předchozíc­h let,“pokračuje mluvčí Taika. Recyklovan­é ozdoby už byly na Staroměsts­kém a Václavském náměstí v předchozíc­h letech, vždycky k nim však byly přidány i ozdoby nové. Například o loňských Vánocích byly trhy laděny do ladovské zimy. Nové dekorace kocoura Mikeše a kozla Bobeše však doplňovaly staročeské perníčky, které už návštěvníc­i pražských trhů znali z Vánoc v roce 2014.

Staronový pořadatel trhů přislíbil městu nájemné ve výši čtyř milionů korun ročně, což je o téměř milion a půl více než částka, kterou platil v předchozíc­h dvanácti letech. Dřívější nízké nájemné byl oficiálně i důvod, proč město v srpnu 2014 ještě za vedení Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) smlouvu Taiku vypovědělo. Dvouletá výpovědní lhůta vypršela v polovině srpna. Veřejnou soutěž na nového pořadatele vypsalo město teprve letos v květnu. Celkem se do ní přihlásilo šest uchazečů, do druhého kola postoupili dva, přičemž Taiko dalo vyšší nabídku. Podmínky výběrového řízení splnila ještě firma Zahrada Čech. Ta se však do druhého kola nedostala, podle Procházky kvůli tomu, že se výběrové komisi nelíbilo její vizuální provedení stánků. V reakci na to zaslala firma na magistrát žádost o odůvodnění a zároveň nabídku, že by Praze platila šest milionů korun ročně. Vyjádření magistrátu se zatím nedočkala.

 ?? Foto: Petr Novotný, MAFRA ?? Nejvánočně­jší Loňská internetov­á anketa amerického zpravodajs­kého serveru USA Today označila Prahu za nejkrásněj­ší vánoční destinaci na světě.
Foto: Petr Novotný, MAFRA Nejvánočně­jší Loňská internetov­á anketa amerického zpravodajs­kého serveru USA Today označila Prahu za nejkrásněj­ší vánoční destinaci na světě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia