MF DNES

Kdo zachrání Slavii? Benýšek se angažovat nechce

- — Jan Zikmund

Obhájce Patrick Kane z Chicaga bude mít zdatného soupeře v talentovan­ém útočníkovi Connoru McDavidovi či Jamiem Bennovi.

2. Obhájí Pittsburgh Stanley Cup? Patří k největším favoritům na triumf. Nakonec ale uspěje celek ze Západní konference. Zkušený bek pomůže Canadiens zpět do play-off, ale největší zásluhy bude mít navrátilec Carey Price. I přes svůj velký talent Matthews Leafs do play-off letos zpět nedostane. Svěřenci trenéra Mikea Babcocka doplatí na nezkušený kádr a opět budou u dna své konference.

Michael Bereň hokejový reportér MF DNES

Ještě v neděli si užíval jako předseda Dostihovéh­o spolku pohodu u koní na Velké pardubické. Včera se vlivný podnikatel Richard Benýšek naštval.

Nelíbí se mu, že je spojován se současnou krizí hokejové Slavie. Podle informací MF DNES ale bývalý majitel stále dění v klubu ovlivňuje a válčí o vliv s Vladimírem Pitterem, vlastníkem menšinovéh­o podílu. Benýškovou prodloužen­ou rukou měl být bývalý manažer Luděk Bukač mladší. „Je zcela pravdivé,

Nad jeho návratem přesto visí velký otazník.

Otřesy mozku jsou pro hokejisty v posledních letech největším strašákem. Když máte zlomenou ruku, dáte si pár týdnů pohov a můžete zpět na led. Ne, takhle to s poraněním hlavy nefunguje. Při nich jsou hráč i klub neustále v nejistotě. U některých jedinců trvá klid několik dnů, u jiných týdny, měsíce.

Mozek mi drtily pytle cementu

Přednedávn­em detailně popsala své pocity z nevyzpytat­elného zranění další hvězda soutěže, kapitán Colorada Gabriel Landeskog. Ten si v minulé sezoně vytrpěl podobné bolesti jako dříve Crosby. „Když jsem se druhý den probudil v hotelu, šíleně mi třeštila hlava. Jako by lebku drtily dva pytle cementu. Když mi zazvonil budík, málem mě to zabilo, ten zvuk byl naprosto nesnesitel­ný,“popisoval Landeskog, jenž po tvrdé srážce s útočníkem Sharks Joem Thorntonem vynechal několik utkání minulé sezony.

„Hned jsem chtěl zavolat trenérovi, ale světlo z displeje bylo tak silné, že jsem málem omdlel. Jak se asi cítí hráč, kterých takových zranění vytrpěl několik?“ptal se sám sebe švédský útočník.

Jako by prozíravě narážel právě na Crosbyho. Rodák z Cole Harbour má s poraněním hlavy přetrvávaj­ící zkušenosti.

Veškeré patálie začaly první lednový den roku 2011. Jen pár hodin po silvestru se v rámci Winter Classic střetly Pittsburgh s Washington­em. Capitals zvítězili 3:1, výsledek zápasu však zastínily zprávy o zranění Crosbyho, kterého těsně před koncem druhé třetiny poslal k ledu urostlý David Steckel. Pár dnů nato si na kapitána Penguins počíhal i zadák Tampy Victor Hedman.

Dva drsné údery v krátkém sledu znamenaly pohromu. Produktivn­í centr i přes několik pokusů o návrat nakonec chyběl až do konce listopadu. když od dubna 2014 uvádím, že nejsem slávistick­ým akcionářem,“napsal Benýšek redakci MF DNES. Vysvětlil, že ve společnost­i OIN Gama, a. s., která vlastní 69,9 procenta akcií Slavie, figuruje jako předseda představen­stva. Účastní se valných hromad, ale do chodu klubu nezasahuje. „Slavii řídí pan Pitter,“řekl Benýšek.

Benýšek se ve Slavii objevil v březnu 2013, kdy se svého podílu zbavila někdejší ikona Vladimír Růžička. Benýškovým obchodním partnerem byl bratr Ladislav, bývalý hráč Sparty a mistr světa.

A také pardubický podnikatel Pitter. Po odchodu Růžičky k národnímu Návrat měl ale velkolepý. Čtyřmi body zničil Islanders, vyhráno ale neměl. Nepříjemné bolesti hlavy se znovu vracely. Ty si nakonec vynutily další pauzu. Dlouhé čekání tak skončilo až v březnu následujíc­ího roku.

„Bylo to hodně těžké období. Občas mě napadaly i myšlenky, jestli se vůbec ještě někdy vrátím na led,“popsal Crosby své pocity.

Vrátil. V následujíc­ích sezonách kromě nepříjemné­ho zranění čelisti téměř nechyběl. Navíc během úspěšné pětiletky vyhrál svoji druhou olympiádu, mistrovstv­í světa, Světový pohár a další Stanley Cup.

Kde by byl, kdyby...

U sportu to občas svádí se takhle

týmu nastal pozvolný slávistick­ý pád, který v posledních dnech zrychlil, a hledá se, kdo by jej zastavil. ptát. Coby, kdyby. Sami čeští fanoušci to často dělají: Kolik by teď měl hvězdný Jaromír Jágr na svém kontě kanadských bodů, kdyby před lety neodešel hrát do Ruska. Odpovědí je zřejmě víc, tu správnou se jen těžko dozvíme.

Podobně se často ptají ale i ti kanadští. Jen se týká jiné hvězdy.

Jak by si teď vedl Sidney Crosby, kdyby neměl dlouhodobé potíže s otřesy mozku?

Devětadvac­etiletý útočník už teď neoddiskut­ovatelně patří k nejlepším hokejistům historie. Při své dlouhodobé absenci vynechal 113 utkání. To je dost.

Crosbymu v té době bylo 24 let a v těch je v dnešní době řada útočníků na samotném herním vrcholu.

Z mužstva odcházejí první hráči, majitel na ně nemá peníze. Benýšek měl v minulosti s Růžičkou spory, opřel se do něj ostatně také ve včerejším prohlášení. „Společnost měla z mého pohledu obrovské dluhy po splatnosti a nehospodař­ila tak, jak měla,“zmínil Benýšek období, kdy Růžička v Edenu vládl.

Po čtrnácti měsících se Benýšek ze Slavie stáhl, později se nepohodl ani s Pitterem. „Náš vztah je od samého počátku normálně pracovní, přátelé nejsme,“podotkl bývalý slávistick­ý boss.

Plán, že by nyní rozkládají­cí se červenobíl­ý celek pomohl dát zase dohromady, Benýšek odmítl.

Na něm byl i Crosby. V 2010/2011 stihl do ledna v pouhých 41 utkáních nasázet 66 bodů a ostatní hráči jen marně stíhali hvězdného útočníka. Nevyzpytat­elné zranění ho ale obralo o další individuál­ní a zřejmě i týmové trofeje.

„Nikdy jsem ani nepomyslel, o co jsem přišel. Ničila mě ta nejistota. Pár dní jsem se cítil skvěle. Byl jsem si zabruslit, druhý den jsem vstal, šel se proběhnout a příznaky byly zpět. To bylo hrozné,“vzpomíná Crosby.

Teď on, vedení Pittsburgh­u a nakonec i NHL můžou jen doufat, že tentokrát bude absence hvězdného útočníka o poznání kratší. Prestiž NHL by totiž jeho ztrátou opravdu hodně utrpěla. „S klubem více než dva roky nemám nic společného, což neznamená, že mne vzniklá situace netrápí. Ale fandy jsem nechtěný a za těchto okolností si neumím představit, že bych se v klubu angažoval. Má činnost ve Slavii mě stála více než padesát milionů, které jsem mohl smysluplně použít třeba na přípravu a výchovu hokejové mládeže, kde takové peníze jednoznačn­ě chybí.“

Ani Benýšek nedokázal jednoznačn­ě označit viníka. Chybným krokem vedení vzhledem ke shánění sponozorů a celkové atraktivit­ě klubu mohlo být stěhování z moderní O2 areny do staré vršovické haly.

Nuzné časy zastihly český hokej, krajanů v NHL ubývá. Kdepak jsou 90. léta, kdy se v Jágrově Pittsburgh­u kabinou rozléhala čeština. Další česká mafie vznikla o několik let později v New York Rangers a opět se vše točilo kolem slavného rodáka z Kladna.

Teď se v lize tvoří nová česká parta. Tentokrát v Texasu a bez superhvězd­y Jágra, ale vyplatí se ji sledovat. V Dallasu se sešli tři schopní útočníci: Aleš Hemský, Jiří Hudler a Radek Faksa. Mají k sobě blízko, mohou se na sebe spolehnout.

„Poznal jsem to minulou sezonu, Aleš mi tehdy moc pomohl,“vypráví MF DNES 22letý Faksa. Loni ho Dallas povolal z farmy a on měl první měsíce strávit v hotelu. Starší krajan mu naštěstí nabídl dočasné ubytování. „Od ledna u Hemských bydlím i se svou přítelkyní, cítím se tady dobře.“

Češi se skamarádil­i, čehož si všiml i kouč Ruff a v zimě je dal do stejné lajny. Pak už je nerozdělil, spolupráce šlapala. Bylo-li třeba, rozvážný Hemský s nováčkem promluvil. „Snažil se mě uklidnit, já byl na ledě hrozně hrr!“vzpomíná Faksa, který si s parťákem zahrál i ve Světovém poháru.

V NHL platí pravidla, která mohou mladíky překvapit. Na zápasy se jezdí v obleku, vyžaduje se úcta ke starším hráčům. Je nepřípustn­é, aby zelenáč vystoupil z autobusu či z letadla dřív než veteráni. To vše už se Faksa (i díky Hemskému) naučil.

Hudler? Vtipkuje každý den

V létě v Dallasu přibyl další Čech – ostřílený Hudler. Štace na Floridě mu příliš nevyšla, po sezoně se stal volným hráčem a mohl si vybrat, kam zamíří. Podle slov jeho agenta Pavla Maršouna byl Dallas logická volba.

„Jirka se zná s manažerem Stars Jimem Nillem, který jej kdysi v Detroitu draftoval. Ten mu řekl, že s ním počítají do prvních dvou pětek a na přesilovky. Nemyslím si, že hrálo takovou roli, že v Dallasu jsou dva Češi. Šlo hlavně o ambice týmu,“vysvětluje.

Ty má klub vysoké. Vždyť v minulé sezoně dal nejvíc gólů z celé ligy, v základní části byl nejlepší v Západní konferenci. Příchod tvůrce hry – jenž v sezoně 2014/15 skončil osmý v bodování NHL – útok ještě posílí.

Hudler je navíc známý hecíř a šprýmař, tým oživí. Osvědčil se už v Calgary, kde strávil necelé čtyři sezony. Na ledě zářil a ujal se nadaných útočníků Monahana a Gaudreaua. „Jirka bude jedním z našich vůdců, je zkušený, každý den přijde s nějakým vtípkem,“usmívá se Faksa.

Krajané spolu klábosí česky, v kabině ale raději přejdou do angličtiny. Berou ohled na spoluhráče. Jak Hudler nedávno řekl pro nhl.com: „Tohle jsou Dallas Stars, ne Česká republika.“

Současný chomutovsk­ý kouč Růžička, nedávno odsouzený za zpronevěru ve známé „kauze Palaščák“, situaci nekomentuj­e. „Líto mi to je, ale víc vám k tomu říkat nebudu.“

Dnes čeká Slavii duel 1. ligy v Českých Budějovicí­ch. Stále není jisté, kdo v sešívaném dresu nastoupí. Zřejmě budou opět muset pomoct junioři, kteří minule – unavení ze soutěžního utkání v Jihlavě – v Prostějově dostali třináct gólů.

Stále není jisté ani to, kdo (a jestli vůbec někdo) Slavii zachrání. Pitter se snaží fanoušky uklidnit. Benýšek se vrátit nechce. Tyhle slávistick­é „dostihy a sázky“budou každopádně ještě napínavé.

 ?? Foto: Reuters ?? Zraněná hvězda Sidneyho Crosbyho opět trápí potíže s otřesem mozku, start NHL nestihne.
Foto: Reuters Zraněná hvězda Sidneyho Crosbyho opět trápí potíže s otřesem mozku, start NHL nestihne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia