MF DNES

Šok & zklamání. Propána, proč Woods zrušil návrat roku?

- — Karel Knap

Přes léto jezdil během tréninků na koloběžce. Pohyb na ní považuje za nejbližší pohybu na bruslích. Po deseti letech se znovu vrátil i ke kickboxu. Zase o pár kilo zhubl. A nově se drží bezlepkové diety. „Celý svět se někam pohybuje, stejně tak hokej. Před dvaceti lety jste nepotřebov­ali být ani rychlí, ale hlavně silní. Dnes je to úplně jinak. Musíte se přizpůsobi­t. A když to neuděláte, umřete,“říká. „Musíte experiment­ovat a udržovat se.“A to Jágr bezesporu umí. Ne, na prahu nového ročníku rozhodně

Přijďte na Tigera, denní lístky jen za 30 dolarů! Pořadatelé úvodního podniku PGA Tour 2016/17 v kalifornsk­ém Napa v pondělí lákali fanoušky na jednu z největších sportovníc­h událostí roku.

Na návrat Tigera Woodse, golfové superstar přelomu tisíciletí a celebrity s přepestrým osobním životem, která kvůli pošramocen­é páteři čtrnáct měsíců chyběla na turnajích. „Bude to cirkus,“věštil Rory McIlroy, třetí muž žebříčku.

Vstupenek se prodalo dvakrát víc než loni. Fanoušci i reportéři byli ukrutně zvědaví, co čtyřicetil­etý americký fenomén předvede. Sázkové kanceláře vypisovaly kurzy, zda svým prvním odpalem trefí fervej (část hřiště s krátce střiženou trávou). A jestli se vejde do Top 10.

Leč cirkus se nekoná. „Má hra je ještě zranitelná,“vysvětlil Woods, proč na poslední chvíli z turnaje odstoupil.

Oznámení vyvolalo šok a zklamání. Na internetov­ých stránkách Safeway Open v Napa nyní stojí: „Přijďte na Phila, celodenní lístky jen za 30 dolarů.“Jenže účastí dalšího slavného borce Phila Mickelsona organizáto­ři obecenstvo neuchlácho­lí. Jak uvedl web golfdigest.com, objevily se žádosti o vrácení peněz.

bodů nastřádal Jágr. Před ním jsou jen Messier a Gretzky.

Že oba zmíněné muže přeskočí, považuje například sázková kancelář Fortuna za „tutovku“, a tak obě události shodně ocenila kurzem 1,02:1. Takovým, že se vám ani na něj nevyplatí sázet. Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny, ale zároveň varuje: „Může jít o poslední sezonu démona s číslem 68 na zámořských kluzištích (1,55:1). Podstatný vliv na rozhodnutí, zda bude pokračovat v kariéře, bude mít jeho přítelkyně Veronika.“

Woodsův tah zároveň vyvolal salvu otázek. Znovu se zranil? Ochromuje ho obava z neúspěchu? Proč se rovnou odhlásil i z dalšího plánovanéh­o klání v turecké Antalyi? Co se, sakra, zase děje?!? Je fakt, že se Woodsova soutěžní pauza protáhne nejméně do prosince, kdy jeho nadace pořádá Hero World Challenge na Bahamách.

Přesto asi není důvod k hysterii. Vlastník čtrnácti titulů nejvyšší kategorie major se v listopadu v Turecku nepředstav­í proto, že turnaj patří do European Tour. Myslel si, že by návrat na této sérii působil neuctivě vůči zámořské PGA Tour.

Agent Mark Steinberg v rozhovoru pro Golf Digest utěšoval Woodsovy příznivce, že zdravotní stav jeho klienta se nezhoršil: „Mnohem víc by mě znepokojil­o, kdyby mi zavolal s tím, že ho zradila záda.“

Woods místo středeční exhibice ProAm, v níž se měl předvést s basketbali­stou Currym, a čtvrtečníh­o ostrého startu na Safeway Open trénuje na jiném kalifornsk­ém hřišti v Pebble Beach. Zjevně hodlá své údery vypilovat k dokonalost­i.

Jiný profesioná­l, Jesper Parnevik, s ním přitom nedávno odehrál devět jamek a poté řekl pro Golf Channel: „Ačkoliv jsou comebacky vždy nejisté, mám tušení, že tenhle může být opravdu spektakulá­rní.“

Nicméně Woods o sobě hodně pochybuje. Podle deníku NY Times se někdejší jasná jednička bojí ztrapnění. „Hodlá-li porovnávat své rány s minulostí, nikdy se nebude cítit připravený,“píšou Timesy. „Ale to přece neznamená, že nemůže soutěžit s ostatními. Neměl by se takovým uvažováním nechat zahnat do penze.“

Woods si po rozpadu rodiny, který způsobil nevěrnicko­u aférou, urovnal soukromí. Po operacích vyléčil tělo. Teď zřejmě ještě potřebuje uzdravit mysl.

„Zdraví mi slouží a cítím se silný, ale má hra je ještě zranitelná.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia