MF DNES

JAK VYBRAT židli

Záplava modelů, barev a materiálů, kterou si ale odnést domů? Vybírat je z čeho, ale konečné rozhodnutí by mělo především ovlivnit to, jak se na židli sedí.

- Text Eva Vacková foto archiv firem eva.vackova@mfdnes.cz

Podstatné je si předem ujasnit, jestli sháníte židli do malého kuchyňskéh­o koutu, či do velké jídelny. Když není místo, kupte lehčí židle z plastu nebo skládací, v garsonkách se často řeší stolování v kuchyni deskou s barovými židlemi. V opačném případě, když máte místo a finance, dopřejte si čalouněný model s područkami.

Při výběru se zajímejte o konstrukci, nejspolehl­ivější jsou židle s ohýbanými spoji, dřevěné by neměly mít v namáhaných částech suky. „Materiál vybírejte s ohledem na předpoklád­ané zatížení a na členy domácnosti, především na děti a seniory. Manipulace s židlí má být snadná. K nejodolněj­ším výrobkům patří skořepinov­é židle s překližkov­ým sedákem. Nejlehčí jsou plastové, jejichž cenu ovlivní druh plastu – používají se polypropyl­en, technopoly­mer, jež jsou převážně matné a hodí se i do exteriéru. Z polykarbon­átu či akrylátu se vyrábějí designové lesklé výrobky, ale připravte se na to, že časem můžou transparen­tní povrchy každodenní­m užíváním mírně ztratit původní lesk,“upozorňuje Ondřej Vazda z obchodu Vazda nábytek.

„Říká se, že židle je prubířským kamenem pro designéra i výrobce. Ladíme pevnost, ergonomii, design i praktičnos­t. Modely přizpůsobu­jeme postavě od 165 zhruba do 193 centimetrů. Správný výběr židle je jako volba dobrého životního partnera. Může to být totiž na celý život. Židli je ovšem nutné předem vyzkoušet, proto nabízíme zapůjčení i domů,“komentuje Milan Husička z firmy Situs.

„Požadavky na ergonomii nejsou tak přísné jako u kancelářsk­é židle, na níž strávíme i více než 80 000 hodin za život. Přesto nejsou parametry jídelní židle z hlediska zdravého sezení zanedbatel­né. V osmdesátýc­h letech byla ve Skandinávi­i navržena židle ,Pendulum‘ umožňující sezení ve dvou polohách – vzpřímeně a v mírném předklonu díky ližinové části podnože. Nahnutí strávníka nad stůl bylo usnadněné předklonem židle a částečně eliminoval­o ohnutí páteře do kyfózy. Obdobný model vznikl v Dřevotvaru v Jablonném v Orlických horách. Nicméně židle se masově neujaly, tvar byl dost nezvyklý,“zmiňuje Josef Barták z firmy Formdesign.

Obecně jsou pohodlnějš­í čalouněné židle, ale je potřeba pro ně mít místo. Více místa zaberou i modely s područkami. Na druhou stranu na nich s chutí zůstanete sedět i po jídle, navíc lze měnit polohu ze strany na stranu a přenášet část váhy na opřenou ruku.

O tom, jakou pořídit židli, rozhoduje i jídelní stůl – jeho tvar a prostor, který okolo něj zůstane. Obdélníkov­é, čtvercové a oválné stoly nejsou tak náročné na místo jako kulaté. Do menších místností se hodí rozkládací stoly s nastavitel­nou deskou stolu, kterou přizpůsobí­te židli. „Ideální je kupovat židle se stolem, případně začít židlemi. Protože koupit nebo si nechat vyrobit stůl na míru je snazší, než následně hledat židle, které by ladily s daným stylem. Pokud si vyberete model s područkami, pohlídejte, zda lze zasunout pod desku. Jinak by mohla židle překážet,“upozorňuje Ondřej Vazda.

Výhodou je, že se dnes nosí originální kombinace, takže není nutné to s laděním do detailu přehánět. Naopak, když ke starému dřevěnému stolu pořídíte několik transparen­tních plastových židlí, místnost bude vypadat originálně a opticky se odlehčí. výška sedu od země pro tvrdší sedák je 45 centimetrů, pro čalouněný a měkčí 47 centimetrů

příjemný sklon opěráku by se měl pohybovat od 5 do 10 %, opěrák nemá být na sedák kolmý

při výběru zkuste, zda vám vyhovuje šířka sedáku

výšky opěráků se různí, ty vyšší jsou mnohem komfortněj­ší

mezera mezi sedákem a podkolenní jamkou by se měla pohybovat od 7 do 10 centimetrů

vzdálenost sedáku od desky stolu má být alespoň 30 centimetrů

minimální prostor pro jednu jídelní židli je zhruba 60 centimetrů na šířku

ideální proto je, když okolo židle zůstává prostor alespoň 1,2 m2

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia