MF DNES

Jména čtyř hejtmanů jsou na papíře, další už křesla vyhlížejí

-

VOlomoucké­m a Plzeňském kraji včera oficiálně vznikly krajské koalice. Tři dny po volbách jsou tak dohodnuty vlády ve čtyřech krajích, v dalších jednání pokračují.

V Olomouckém kraji bude spolupraco­vat ANO s ČSSD a ODS, místo hejtmana připadne lékaři Oto Koštovi, lídrovi kandidátky ANO.

V Plzeňském kraji koalici včera uzavřela druhá ČSSD, třetí ODS, Starostové a Patrioti a Koalice pro Plzeňský kraj. Hejtmanem bude lídr ČSSD Josef Bernard.

V Pardubické­m kraji, kde se bez vítězného ANO dohodly ČSSD, koalice pro kraj, ODS a STAN. Hejtmanem zůstane Martin Netolický z ČSSD.

V Moravskosl­ezském kraji vznikla koalice ANO, lidovci a ODS. Hejtmanem bude Ivo Vondrák z ANO.

V Královéhra­deckém kraji hrozí hnutí ANO odchod do opozice, spojily se proti němu další strany. ANO se zkouší vrátit nabídkou, že netrvá na funkci hejtmana. Zřejmě mu to však nevyjde. ČSSD v čele s pravděpodo­bným hejtmanem Jiřím Štěpánem trvá na dohodě s ODS, lidoveckou koalicí pro kraj, Starosty a TOP 09.

V Jihomoravs­kém kraji včera lidovci upustili od úsilí získat hejtmana. O koalici jednali s vítězným ANO, přeli se však právě o hejtmana. ANO mezitím ustanovilo trojblok se Starosty a TOP 09 s Žít Brno. Chybí jim však 10 hlasů. O místo v koalici má zájem kromě lidovců i ČSSD, zbavila se kvůli tomu lídra Michala Haška. Hejtmanem bude Bohumil Šimek z ANO.

Ve středních Čechách dosud jednaly ANO, STAN a TOP 09. Dnes s nimi ke stolu na pozvání ANO zasednou také zástupci ODS. Hejtmanem by mohl být lídr STAN Vít Rakušan, vítězné ANO naznačilo, že na postu netrvá. Nyní se však také spekuluje o možných ambicích ODS.

V Libereckém kraji vítězní Starostové preferují koalici s druhým ANO, ČSSD a ODS. Hejtmanem zůstane lídr Starostů Martin Půta.

V Ústeckém kraji vítězné ANO dál vyjednává s druhými komunisty, je možné, že pozici hejtmana ponechá Oldřichu Bubeníčkov­i (KSČM).

Na Vysočině povládne vítězná ČSSD s hejtmanem Jiřím Běhounkem, přibere zřejmě ANO a KSČM.

Ve Zlínském kraji se čeká, koho si do koalice vybere budoucí lidovecký hejtman Jiří Čunek. Je možné, že ČSSD skončí v opozici a lidovci budou vládnout s ANO a STAN.

V Karlovarsk­ém kraji má být hejtmankou Jana Vildumetzo­vá z ANO. Partnery vybere dnes, nejvíc nakročeno mají ČSSD a KSČM.

V Jihočeském kraji vyhrál Jiří Zimola z ČSSD. Zřejmě zůstane hejtmanem. Oslovil ANO, třetího partnera vyberou dnes. (red, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia