MF DNES

Dokázáno: synové dědí problémy s plodností po otcích

- — Iva Bezděková

Počet dětí, které jsou počaty umělým oplodněním, roste každý rok o 10 procent. Loni se u nás narodilo více než 3 000 dětí ze zkumavky. Vědci nyní zjistili, že chlapci počatí umělým oplodněním mají vyšší riziko, že budou mít problémy s plodností, stejně jako jejich otcové.

„Tato studie poprvé dokazuje, že neplodnost otců je zřejmě dědičná,“uvedl k výsledkům studie lékař Tonko Mardešič z centra asistované reprodukce.

Neplodnost postihuje asi 15 % všech dvojic. Zhruba v polovině případů je problém na straně muže. Někteří z nich mají tak nekvalitní spermie, že by za normálních okolností dítě počít nemohli. Biologické­ho otcovství se mohou dočkat jen díky metodě, při které do vajíčka lékaři dopraví jednu vybranou spermii. Tato metoda zvaná ISCI je invazivněj­ší než klasické postupy při tradičním umělém oplodnění. Obchází přirozený výběr spermie a zvyšuje pravděpodo­bnost, že vajíčko oplodní nekvalitní spermie. Tuto metodu přitom podstoupí až 60 procent všech párů, které se rozhodnou pro umělé oplodnění.

Belgičtí výzkumníci sledovali kvalitu spermií chlapců ve věku 18 až 22 let počatých právě metodou ISCI. Ukázalo se, že mají až o polovinu menší počet a pohyblivos­t spermií než ti, kteří byli počati přirozenou cestou. Český lékař Tonko Mardešič z centra asistované reprodukce upozorňuje: „Výsledky této studie neprokazuj­í, že by právě tato metoda nějak způsoboval­a poškození plodu. Tato metoda je totiž jedinou volbou pro muže, kteří mají závažně sníženou plodnost.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia