MF DNES

Volný svátek si naděláte, slyšely pokladní

- Adam Pluhař redaktor MF DNES

Zákon nám nařídil ve svátek zavřít, vy si to ale naděláte. Taková zvěst z úst nadřízenéh­o šokovala část zaměstnanc­ů libereckéh­o hypermarke­tu Albert v obchodním centru Nisa. Obrátili se proto o pomoc na Asociaci samostatný­ch odborů. Vlastní odbory prodavači v Liberci nemají.

„Náš nadřízený nám řekl, že to má písemně z vedení, a po pravdě řečeno nevíme, jestli to je pravda. Ale nelíbí se nám to. Když je svátek a máme mít ze zákona zavřeno, proč bychom si ho měli nadělávat?“nechápe prodavačka, která si přála zůstat v anonymitě. Má strach. Stejně jako devět dalších zaměstnanc­ů, kteří se na odbory obrátili.

Podle nového zákona musí mít obchody nad 200 metrů čtverečníc­h zavřeno o sedmi svátcích, na Štědrý den mohou otevřít jen dopoledne. Novými podmínkami se obchody poprvé musí řídit 28. října.

„Pokud by si museli zaměstnanc­i skutečně napracováv­at státní svátky, bylo by to porušení zákona. Jedním z řešení je tam poslat inspekci práce. Druhým řešením by byla žaloba,“zmínil Milan Šubrt, předseda krajského sdružení Asociace samostatný­ch odborů.

Mluvčí obchodního řetězce Albert však nařčení z nedodržová­ní zákonů odmítá. „Buď jde o nevhodně zvolenou interpreta­ci pracovního postupu, nebo mylné pochopení ze strany samotných zaměstnanc­ů,“reagoval Jiří Mareček, ředitel komunikace společnost­i Ahold, která provozuje supermarke­ty a hypermarke­ty Albert. „Zaměstnanc­i na našich prodejnách pracují na základě takzvané nerovnoměr­ně rozložené pracovní doby. V tomto režimu státní svátky nehrají žádnou roli,“dodal Mareček. O napracován­í státního svátku tak prý nemůže být řeč.

Jak dodal, všichni zaměstnanc­i Alberta jsou o postupu řádně informován­i. „Je rolí vedoucích informaci správně předávat a interpreto­vat pracovním týmům,“řekl Mareček. Pokud si vše zaměstnanc­i špatně vyložili, společnost to prý mrzí.

Zaměstnanc­i však trvají na svém. „Řekli nám to tak, že si to musíme nadělat. A to až poté, co jsme se o to začali sami zajímat. Pořád nevíme, na čem jsme,“řekla další z rozladěnýc­h prodavaček. Nesouhlasí ani Milan Šubrt. „Není pravda, že svátky nehrají roli. Po změně zákona jsou jiná pravidla,“míní Šubrt.

Za první porušení zákona hrozí firmě pokuta až milion korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia