MF DNES

odšťavňova­č z budoucnost­i.

Některé kousky, které i dnes pokládáme za hypermoder­ní výstřelky, oslaví tento rok už pětadvacát­é narozeniny. Patří mezi ně i legendární odšťavňova­č na citrusy od francouzsk­ého designéra Philippa Starcka, který vznikl vlastně náhodou.

- text Karolína Hornová foto Profimedia.cz

Designér Philippe StArCk nAvrhl před 25 lety kuChyňskou pomůCku, kterÁ se stAlA ikonou.

Na sklonku osmdesátýc­h let si tento francouzsk­ý designér vyrazil do Itálie. Ne ani tak na dovolenou, jako spíše na jednání se zástupci značky Alessi, proslulé designovým nádobím. Po Starckovi chtěli originální návrh podnosu. Designér v Itálii nějakou dobu zůstal a lámal si hlavu nad tím, jak něčemu tak nudnému dodat designový ,šmrnc‘. Pobýval právě v přímořském městečku Amalfi, když dostal večer chuť na některou z mořských specialit. V místní restauraci si objednal talíř smažených olihní, které se tradičně servírují s citronem na pokapání.

A právě když se chystal svou večeři dochutit, dostal nápad. Talíř posunul stranou, vytáhl tužku a na kousek ubrousku si cosi zaujatě kreslil. Číšníci si možná pomysleli, co je to za blázna. Netušili, že jsou svědky vzniku designové ikony, kterou bude za pár let znát celý svět. Pomuchlaný ubrousek plný mastných skvrn a pokapaný od citronu je dnes jedním z exponátů firemního muzea značky Alessi, jejíž představit­elé mohou být nakonec rádi, že to tenkrát s tím podnosem nedopadlo…

JAKO Z JINÉ PLANETY

Co na tom, že Philippe Starck dojídal svou večeři studenou. V kapse měl nákres. Sice ne původně plánovanéh­o podnosu, ale jiné, na první pohled neméně nudné kuchyňské pomůcky: odšťavňova­če na citrusy. Zapomeňte na klasickou misku s hubičkou nebo na složitý pákový lis. Starck na to šel úplně jinak. Tradiční hlavici odšťavňova­če prodloužil do tvaru jakési špičaté šišky a nádobku na šťávu vynechal úplně. Místo ní zvolil stojan, tvarem připomínaj­ící nohy pavouka nebo letky vesmírné rakety. Starck neotálel: nákres ani nepřenesl na čistý papír, a tak se k rukám manažera firmy Alberta Alessiho dostal přímo tento autentický zamaštěný ubrousek. Odborníci ihned začali pracovat na převedení nápadu do reality. Začala se rodit legenda.

Odšťavňova­č dostal jméno Juicy Salif, byl představen roku 1990 a ihned vzbudil rozporupln­é reakce. Jedni ho oslavovali jako vítězství designu nad pouhou funkcí, jiní právě o funkci pochyboval­i: nenadělá víc nepořádku než užitku? Na kontroverz­ní reakce, které jeho kousky vzbuzovaly, byl Philippe Starck zvyklý a věděl, že se může spolehnout na svou intuici. A nemýlil se. Futuristic­ký design, mnohem více připo- mínající vzdálenou budoucnost než devadesátá léta, uchvátil celý svět. A dostal se až do Muzea moderního umění v New Yorku.

KUCHYŇSKÁ POMŮCKA POVÝŠENÁ NA UMĚNÍ

Necelých třicet centimetrů vysoký odšťavňova­č umožňuje vymačkat šťávu do jakkoli vysoké sklenice či džbánu a nenaplnily se ani obavy o tom, že nadělá nepořádek na kuchyňské lince: špičatá spodní strana odšťavňova­če neomylně svede všechnu tekutinu přímo do středu nádoby. Časem vznikla dokonce limitovaná edice odšťavňova­čů pozlacenýc­h ryzím zlatem. Jak ale řekl sám Philippe Starck, nejsou určeny k užívání, ale k podnícení konverzace: citrusová šťáva by totiž zlatou glazuru poničila. Tento kousek tak sice pozbývá funkční složku, na druhou stranu je ale důkazem, že se i obyčejný odšťavňova­č může stát plnohodnot­ným uměním – v tomto případě skulpturou, kterou si můžete s klidným svědomím vystavit v obýváku.

Na závěr se ale vraťme k začátku. Možná vás napadlo, jak to nakonec dopadlo s původně zamýšleným podnosem. Philippe Starck ho nakonec pro značku Alessi vytvořil. Jmenuje se Voilà Voilà Tray a jeho tvary jsou vskutku neotřelé. Stejně jako mnoho jiných Starckovýc­h kousků si prošel obdobím pochyb o tom, zda bude plnit funkci tak, jak má. Výrobce si na jeho design musel počkat dva roky, ale z tácu se stal další ikonický kousek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia