MF DNES

pojďme se podívat, co je výhodNé

Nákup, Nebo zapůjčeNí?

-

ChCete mít všeChno svoje, nebo vám stačí si některé věCi jen půjčit? někdy je rozhodnutí lehké, jindy vstupují do hry i emoCe. přitom stačí přemýšlet selským rozumem.

Plyžovatse půjčit. si zimnívám Máte-li vyplatíjen „Třeba sportyokud si nebo rozmyslete,nějaký jednou uvažujetej­en to lyže:si na štěstí vybavení zapůjčit, sjezdovcep­ředmětza jestližeja­k dvaa častonad užíváterok­y, pouze nejdřív koupit, jezdítehne­dtím, ho spíš zda využijete.si u lyže je z vybaveních­alupy,ovšemi hůlky pořád určitě velmi koupit lepšíuž rychle vlastní.je u vhodnějším­alých vyrostou,“Půjčení dětí, radíty totiž Michal Kozub,Credit. produktový manažer společnost­i Home Stejnéřadě se pravidlo vrtačku platíči pilu třeba snažte pro půjčit nářadí. od V známého, první klidně i za malý poplatek či odměnu ve formě lahve alkoholu. Když se nezadaří, zkuste zvážit, kolikrát asi můžete daný nástroj v budoucnost­i použít. Jde vám o vyvrtání jedné díry do zdi a předtím jste vrtačku 10 let nepotřebov­ali? Pak tomu tak bude zřejmě i nadále, a proto si nářadí jen půjčte. Plánujete koupit pozemek a mít na něm malou chatku? Pak už se vám bude patrně vrtačka hodit mnohem častěji a vyplatí se vám ji pořídit. Půjčení je vhodné i v případě velkých a jednorázov­ých prací. Přece nebudete kvůli rekonstruk­ci vchodu do chalupy, která potrvá týden, kupovat drahý technický vysavač, pneumatick­é kladivo a přívěsný vozík. Stálo by vás to zřejmě desítky tisíc, zatímco pronájem těchto věcí přijde spíše na tisícikoru­ny.

když převládnou emoCe

stranouje kupovat.jako V dáma některých výhodnější připomínku­ctí a Některé pravidlodo šatů případechh­rysi už svatebnísv­éhose páry „jednoumůže dostávajíj­e jde velkéhobýt ale šatya ovšem situacedos­t“, chtějí emoce.půjčit,dne. logikaje mít jiná. U rozhodněa Jistěžedom­a společensk­ýchne Pokudje lepší sezonaEmoc­e navštívit– mohla zejména půjčovnu, dramaticky­ty mužské jinak prodražit.– by vstupujíse plesována scénu využijetei při úvaháchnej­en nao pořízení dopravu auta.do práce, Pokud ale ho třeba i na rozvážení dětí po kroužcích či velké nákupy, vyplatí se ho koupit. Jestliže ale máte vše při ruce a vůz by se hodil třeba na jednu cestu na zahraniční dovolenou, moudřejší je si ho na pár dní pronajmout. Auto navíc můžete i sdílet – nejen s rodinou, ale třeba i s kolegy. Pokud s některým máte stejnou cestu do zaměstnání, můžete se domluvit, že si k němu přisednete a přispějete na benzin či naftu. „Pamatujte na to, že i když si něco párkrát za poplatek půjčíte, vždy si to můžete v budoucnost­i koupit. Pokud ale koupíte úplnou zbytečnost, může vám spoustu let zbytečně ležet ve skříni,“připomíná Kozub. Pokud už takovou chybu uděláte, věc prodejte. Na internetu existuje spousta stránek, kde lze inzerovat použité nářadí, hračky nebo sportovní potřeby.

zvažte, jak nákup zaplatíte

Je pro vás v konkrétním případě nejvýhodně­jší koupě? Nemusíte hned zruinovat rodinný rozpočet, nabízí se i další možnosti – financován­í na splátky nebo hotovostní úvěr. Pohodlně se nakupuje například na portále Koupito.cz, který slouží jako nákupní košík pro zboží vybrané v různých e-shopech. Portál pak spočítá splátku, kterou za všechny věci zaplatíte celkem. Není tak třeba vyjednávat podmínky pro každou položku zvlášť. www.homecredit.cz

 ??  ?? Koupit, nebo půjčit? Ne vždy je rozhodován­í snadné.
Koupit, nebo půjčit? Ne vždy je rozhodován­í snadné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia